Den nya gloria

G  l  o  r  i  a  s  k  a  t  t  e  n
konst
kultur
trädgård
vintage
   

Blogg

Gloria's blog - handlar om min kristna barndom, uppväxt på 1950-talet , samt nutid. Glorias hemsida och blog har i dagsläget 82.000 läsare och 100.000 sidvisningar. Läsare i Sverige, Norden, Europa, USA, Asien, Indien, Kina, Ryssland m.fl.

version:  lång / kort

DEN GAMLA KULTUREN ATT VALLA KOR

Publicerat den Comments kommentarer (1)

DEN GAMLA KULTUREN att valla kor kallas för 'fäboddrift' eller fäbodväsen.


Stockholm den 31 Juli 2020


Förr i tiden tog man reda på all mark i skog och i myrar helt enkelt för att djuren behövde äta upp sig under sommaren. Man valla kor och getter och ibland även får. Sommarbete. En fäbodjänta bodde vid en fäbodvall antingen i skogen eller vid ett fjäll. Oftast var en fäbodvall en liten stuga med fähus och kokbodar, de tillhörde oftast en storbonde eller bönderna i en särskild by. Det finns fäbodar långt ned i landet och ända upp till norra Norrland intill fjällen. En fäbodjänta fick valla ända från midsommar långt in till hösten. Samtidigt skulle hon mjölka korna och de djur som hörde till gården. Det gjordes ostar av korna och getterna. Även smör. De var lättare att ta tillvara och som kunde bevaras till vintern. Vem har inte sett de gamla jordkällare som finns lite överallt. Det är en kvarleva från den tiden. Fäbodar och dess liv går långt tillbaka ända till medeltiden. Dess förflyttningar av boskap mellan olika betesmarker. Det förhindrade att skogen hölls tillbaka och bildade istället ängar med olika blomster. Kospill gjorde att olika fauna trivdes på olika ställen. Så är det än idag. Det kallas för Naturområden, skyddade sådana för att spara för framtiden. Sen var kospill dyr vara och den samlade man upp för att användas på storbondens åkrar.


Självklart frodades fäbodskulturen som handlar om matkonsten, traditioner och framförallt vidskepelse med inslag av musik. Valthornet som användes flitigt hördes över berg och i hela fjällvärlden. Hon kallade djuren till sig. I Sverige fanns det fäbodar i Dalarna, Härjedalen och Värmland, Ångermanland och Norrbotten. Fäbodgränsen visar en kulturgräns som delar Sverige. Tex. Säter och Sätra kommer från Norge. Fäbodriften har långa anor, men blev mindre när jordbruket effektiviseradas och skogen blev värdefull. Bastbergets fäbodvall i Gagnefs kommun under 1800-talet var Skandinaviens största hushåll med nära 600 djur. Här har fäbodsdrifts funnits i över 400 år. Idag finns ungefär 150 gårdar kvar fördelade på fem fäbod´byar.


Nyvallens naturreservat finns i Jämtlands län. Kanske man borde besöka det stället. En skröna berättades att det var ju oftast flickor som var 'fäbodstinta' och dessa drog ju till sig traktens unga män. För att råda bot på detta placerade man en väldans gammal dam som fick sitta i fäboden och valla fäbodsstintan. Det berättas också att en blomsterkrans hängdes upp vid dörren varje fredag och då skulle det alltid vara färska blommor i den kransen. Och när nattens skuggor närmade sig, hände ofta att fäbodstintan gick ut och ropade in djuren med vallhorn eller så 'kulade' hon högt och ljudligt. Det kallas för kulning. Så här i vår moderna tid så minns dom riktigt gamla kvinnor och män hur det kunde låta uti skog och mark på den tiden. Kanske det också var en trygghet. Ingen var ensam. Man levde tillsammans. Det fanns ju mat både mjölk, ost och smör. Samt att NÄRHETEN till djuren som fick en särställning. Gå ut en promenad i skogen så kommer du att höra att fåglarna i skogen talar om att 'nu kommer det någon gående på vägen'. Djurens värld är skogen. De hör allt och talar om för dom andra djuren allt vad som händer. Det du och jag inte känner till det vet och känner djuren. Tänk på det när du är ute. Djuren följer dig. Fast du inte ser det.


Gloriaskatten önskar Dig kära läsare en fortsatt fin och solig sensommar. Glöm inte bort kaffekorgen. Tror minsann det är en kvarleva av fäbodslivet. Hur det var förr.


Forts. följer om fäbodarna. Ni vet väl att våra svenska folkdräkter var sydda för hand. All dekoration och färg har sin betydelse i olika län. Det gjorde nog den gamla damen vid fäbodvallarna. Satt och broderade på sin finaste skjorta. Och oftast var det blommor som man broderade av.MIDSOMMAR

Publicerat den Comments kommentarer (7)

MIDSOMMAR - NATTEN SOM ÄR EVIGT UNG

Eskilstuna den 19 juni 2020

När jag tittar ut genom mitt fönster ser jag hur träden svajar och gräsen vajar för vinden. Man öppnar fönstret och hör sus ifrån naturen. Oftast är naturen tyst. Utom skogen som kan låta annorlunda. Det är susning bland träden. Det rasslar om mitt stora träd och på höstens mörka kvällar så rasslar det rejält eftersom det blåser mer. Det är mycket torra grenar högst upp som skallrar mot varann. Nu ska det höstmyset bort eftersom det är ett slyträd som har vuxit sig alldeles för högt. Det växer ungefär 1 meter varje säsong. Det blir till att såga ned ett gren i taget och sen kapa det. Ett jobb som heter duga. Träden som jag sen ska plantera får nog bli fruktträd har jag tänkt. Däremot får den svenska björken stå kvar samt rönnbär som gör att fåglarna får mat. Även vildrosen bär frukt såsom vilda nypon och det är också mat för fåglar.


Men döm om min förvåning när jag ser att grässtrån vid dikeskanten som har vuxit sig så långa, de liknar som långa spagettin. Så i min ägo har jag en gammal cykelhjul och tar man vara på den så går man ut i skogen och plockar en massa fina vilda blommor på vägen och då tänker jag mig att plocka dessa långa grässtrån för att sedan hänga det på cykelhjulet till att dekorera med. Du som inte kan göra det kanske kan unna dig en fin bukett från blomsteraffär, att pryda en midsommarstång med eller en cykelhjul eller något annat som får vara med ett tag till. Finns väl inget finare än en rostig klenod att drapera med lite fint. 


Du som har barn - låt barnen springa ut i skog och mark för att plocka blommor och gör som jag gjorde när jag var en liten flicka. Vi fick olika snören i en massa färger, sen satt vi och flätade band som fick hänga i alla grenar. Eller som hårband till hästsvans eller flätor. Eller ta en gammal skjorta eller påslakan som har gått sönder. Klipp dom i långa längder och häng upp i trädens grenar i din trädgård. Allt för att ge barnen lite att göra, samt att det är kul att tillsammans pyssla med midsommarfint. Glöm sen föralltinte i världen våra egna svenska färger att blanda gult och blått då har du din midsommar klar. Om du undrar vad jag tänker göra så är det just det jag ska ägna mig åt. 


EN UNDERBAR HÄRLIG MIDSOMMAR ÖNSKAR JAG ER ALLA

FRÅN GLORIASKATTEN 

 SOMMARLOV

Publicerat den Comments kommentarer (3)

SOMMARLOV - VI HAR VÄL ALDRIG LÄNGTAT SÅ MYCKET EFTER DENNA SOMMAR SOM I ÅR


Eskilstuna den 12 juni 2020


Vad vi har längtat efter denna sommar med sol, värme och snart jordgubbar. Vi har firat Sverige den 6 juni fast med avstånd. Och många har fått fira den i sin ensamhet. Men fast vi tror, människan, alltså att vi är dom ensammaste människorna på jorden så är det inte riktigt sant. Runt omkring oss finns den vackra naturen som skingrar ensamheten. Vi behöver bara öppna fönstret så hör vi liv. Fåglarna kvittrar dagligen, de tröttnar aldrig. Dock, det är märkligt med fåglarna, de börjar kvittra väldigt mycket så fort som solen visar sig och värmen tilltar utomhus, så finns fåglarna där. Men, nästan direkt efter midsommar så tystnar fågelsången. Istället hör vi en massa småljud ifrån holkarna som finns runtom i trädgården. Humlor och bin trängs därute och ger oss senare en massa god honung. För att inte tala om alla dessa småkryp som finns i skog och mark. Älgar, harar, rådjur och rävar ser på oss, fast vi inte ser dom.  Vi är inte ensamma. Du är inte ensam. Vi har ständigt sällskap av något mer. Det är skapelsens hand vi känner när vi är i vår trädgård eller går ut i skogan. 


Själv har jag skogsdjur på min tomt. Det är ju så otroligt gulligt att se ut över åkern för jag ser varje dag en råddjursmamma som vaktar sin lilla kid. Hela tiden syns hon och hon ser sig omkring, efter ett tag försvinner hon i det höga gräset. Men allt är inte frid och fröjd för hur det än är så går råddjuren på min tomt och mitt första äppelträd har fått sån fin blomning i våras och igår kväll gick jag en runda i min trädgård och ser inte ett enda äppelkart som faktiskt brukar synas efter sin blomning. Hela mitt fina äppelträd har inga äpplen. Tog ett tag innan jag förstod att dom förmodligen är uppätna av rådjuren. Då blir man ju förgrymmad. Brukar alltid göra höstens första äppelpaj av mitt fina äppelträd. Men det återstår att se, om jag har tur om något äpple kommer fram i höst. 


Nåja, här sitter jag med min mobil och lyssnar på Den härliga sommarpsalmen *Den blomstertid nu kommer'. Och minns min egen barndoms skolavslutning, vi sa faktiskt 'examenslov' på min tid. Jag gick i en sån där härlig gammeldags skola med en skolgård som var som en liten skogsdunge. Där dukades det upp långbord med saft och gräddtårta till alla skolbarnen samt till föräldrar. Den svenska flaggan vajade i vinden. Solen sken. Och vi alla skolbarn hade satt på oss den finaste skolklänningen man ägde och alla pojkar hade vit skjorta på sig. Alla var glada och lyckliga. Tror, att det finns inte en enda, som inte tänker på sin egen barndom när man gick i skolan. 


GLORIASKATTEN  får önska alla barn och föräldrar en  u n d e r b a r  s o m m a r med mycket sol, bad, lekar, glass och glöm inte att plocka smultron i skogen. Det är en fröjd att baka rulltårta med smultron och grädde. 

MOR LILLA MOR VEM �?R SOM DU INGEN I HELA V�?RLDEN

Publicerat den Comments kommentarer (1)

MOR LILLA MOR 

Eskilstuna den 31 mars 2020Anvisningar till firandet av MORS DAG


 

  1. Svenska flaggan hissas från hemmets flaggstång.
  2. Mor hälsas om morgonen med sång av barnen.
  3. Hon bjudes före uppstigandet på kaffe och bröd; helst sådant som barnen själva bakat. Hon hedras med blommor och en liten gåva.
  4. Vila och frihet från allt hushållsarbete beredes henne, så långt möjligt är. Barnen hjälpa till i hemmet så mycket de kunna, sopa, laga mat och diska.
  5. Vid eftermiddagskaffet eller på aftonen hålles en liten högtidlighet, där far i huset medverkar. Något vackert läses upp, och ett hjärtats TACK bringas Mor, som är hemmets sammanhållande kraft.
  6. Frånvarande barn hälsa Mor med brev eller telegram.


Det här stod i en gammal tidning och den kostar 40 öre att köpa i en kiosk eller tobaksaffär.

Själv kommer jag ihåg att som barn ingick det i skolans värld att rita och måla ett morsdagskort med fin pastellpenna. Sen gick man ut för att plocka några blommor som man satte i en liten vas. Det är vad jag kommer att göra idag. Plocka lite blommor, få se vad man kan hitta vid dikeskanten eller i trädgården. Ett vet jag i allafall nu att en geting har kommit in genom fönstret och den måste jag mota ut. Vill inte ha getingstick. Räcker med att man vaknar på morgonen och en mygga har stuckit mig i ansiktet. Ändå har jag smörjt mig med den gröna oljan mot mygg.  

Kommer ihåg en pojkvän jag hade fr många herrans år sedan, att han var väldigt förtjust i sin mor. Vi, i min egen familj var ju lite sena till frukosten (jag har aldrig varit särskilt morgonpigg) för själva var vi sju syskon som fick sova hur länge vi ville på helgerna och den som kom sist till frukostbordet fick duka av hela frukosten från bordet. Men vad hjälpte det, vi rafsa ihop frukosten snabbt för att se vem som var sist att inta sin frukost. Ibland var det jag ibland någon annan.

Men den här unge mannen var väluppfostrad så tillvida att han på morgonen i köket gav sin mor en puss på kinden och sa 'godmorgon lilla mamma'. Kan vi få frukost nu. Det glömmer jag aldrig. Så fin vardags kärlek. 

G R A T T I S   T I L L   A L L A   F I N A    M A M M O R   P Å   
S Ö N D A G   S O M   Ä R 

MORS DAG  

PINGSTENS TEMA

Publicerat den Comments kommentarer (0)

PINGSTENS TEMA


Stockholm den 31 maj 2020


PINGSTENS TEMA KÄNNER NI REDAN TILL - den kallas även för hänryckningens tid. Det är en tid av förväntan. Många brudpar har länge gått och väntat på att få säga JA till varandra som heliga löften. Men allt är inte bara romantik. Om jag fick påverka något skulle jag vilja att en liten kurs i äktenskap skulle vara en väldans nyttig sak. För  som någon sa till mig - när du har gift dig har du kommit i hamn, men det är först då som hamnarbetet börjar. Alltså läs raden en gång till.


I hänryckningens tid blev Jesu lärjungar fyllda av den helige anden som satte sig som tomtebloss på deras axlar. De talade i tungor. På olika språk. Det står i Bibeln att hela staden kom i rörelse. För alla hörde de sitt språk tala. Det var andens utgjutelse som skulle komma, enligt Jesus. För han sa 'jag skall sända er en hjälpare, som ska påminna allt det som jag har sagt under dessa år' ni har varit med mig. Alltså Israel och det judiska folket väntade på SIN konung en Messias som skulle komma och göra allt bra igen. De skulle få en konung. De hade mist sin kung i tider innan Jesu födelse. Kung David och hans son Salomo var dom visaste konungar som har gått på jordens mark på vår planet. Men vad hände. Gud sa till det judiska folket, att de får inte ta och gifta sig med andra länders, främmande kvinnor helt enkelt för att de hade så mycket avgudar i sina religioner. De tillbad andra gudar. Inte Jehova. Man ska tillbe Jahva eller Jahve. 


Men vad hände. Lydde judarna Gud. Lyder vi gud överhuvudtaget. Nej, det gör vi inte alls. Alla är olydiga. Jag med. Tyvärr. Jesus, förlåt mig mina synder, få vi bedja om. Dagligen. Vad hände med judarnas konung David och hans son Salomo. Det blev så hemskt i Israel för hur det nu var så tog kung Salomo en hustru av judisk stam men bihustrur från främmande länder. Det blev ondska i landet. Så nu var Gud/Jehova trött på det hela. Det judiska folket miste kung och kungadöme för evig tid. MEN Jesus - löftet om en Messias, som skulle komma från Davids rot och 'Jessestam'. En kung äntligen. Men som hamnade på en kors. Till våra synders förlåtelse, en kung som vänder andra sidan till. Ta min rock, om du behöver den. En kung som välsignade maten med två bröd och fem fiskar. Osv. You name it. Och sen nu pingstens högtid. En helig ande. Inte lätt för människan att följa med när Gud tänker.


För vad kan vi göra. Vi människor. Här sitter hela världen i en coronapandemi. Varför. Jag är övertygad om att vi/människan har gått för långt. Med allt. Vi har blivit onda. Så mycket orättvisa som sker dagligen. Vi ignorerar Gud å det grövsta. Det är hans planet. Till oss. Han kan kasta ut oss från jorden. Om han vill. Men det vill han inte. En arbetsgivare bestämmer rätt mycket. Och gud är faktiskt vår arbetsgivare, (nu öppnar sig fönstret och gnisslar och gnäller). Magiska fönster. Såklart det är vinden. Är det. Nåja, pingsthelgen. Med andliga gåvor. Jo, men visst är det viktigt. I församlingen ska andens gåvor vara i full bruk. Men är den det. I mina ögon var det länge sedan, ja flera år sen en profetröst hördes i församlingens predikan. Det är tyst. Dödstyst. Ingen profeterar längre. Därför att det är omodernt. Då är inte Gloriaskatten tyst. Det läser ni här och nu. 


Ja,passionen styr oss. Låt rätt passion styra dig. I ett äktenskap prövas vi i all oändlighet, både frestelser och prövningar kommer att komma alltid. Men tillsammans klarar vi det. Det är samma sak med gud vill du leva med Jesus - kommer frestelser och prövningar alltid att tillhöra vardagen. Men låt bibeln vara vårt rättesnöre. För vi kommer fel. Väldigt fel om vi inte läser och lyssnar på Honom däruppe. Jag fick veta Att t.o.m. de som tyder stjärnor 'stjärntydare' visste att något hemskt skulle hända jorden. Men ingen sa något. Och nu sitter vi här med detta hemska corona. Som har gjort att vi, människor du och jag får backa Tiden.


Som en gammal kvinna häromdagen sa till mig en kväll 'det här är väl inte din tid, va'. Hon sa det flera gånger när vi språkade med varandra. Då tänkte jag till och svarade denna goda välsignade gamla kvinna som hade världens blåaste ögon som glittrade LIV, jag sa 'nej, det här är inte min tid'. Vilken befrielse.


Jag önskar alla pingstens bröllopspar Guds rika välsignelse. Han är bäst. Om ni tycker om det jag skriver blir jag GLAD och välkomnar Dig till att svara på glorias blog. 


G L O R I A

PANDEMIN

Publicerat den Comments kommentarer (0)

Pandemin - många av mina vänner säger att de orkar inte längre lyssna på nyheterna eller ens nyheter på tv. Det spelar ingen roll vad det är för nyheter för de har gett upp om en bättre värld. Så de skrollar vidare i tv-kanalernas värld. Den spelar väl ingen roll heller, när jag säger att på min tid, jag är 67 år alltså född 1952 så fanns ingen tv. TV-fritt. Inga filmer. Inga kanaler. Ingen reklam. Man levde sitt liv i all sin enkelhet. Är det därför vi älskar dessa torp som finns i vårt älskade land. Nåja, jag lyssnar på nyheter, försöker göra det en gång om dan. 

Jag förstår dom. Som inte lyssnar längre på nyheterna. Vill inte tjata men känner att jag måste. Många med mig har vetat och förstått att något kommer att hända. Eftersom allt går så fort. Från den ena dagen till den andra så händer det alltid något. Men idag, står det något i Expressen som faktiskt är värt att lyssna på. Tjatigt. Ja. 


'Jag citerar Expressen den 4/5 -20


En enda art, är ansvarig för pandemin, människan. Det handlar om människans rovdrift. Att skövla skogen. En okontrollerbar expansion av jordbruk och exploateringen av de vilda djuren, skriver The Guardian. Dessa aktiviteter ökar kontakterna mellan djur och människor och är därmed anledningen till coronapandemin. Viruset var ofarligt för fladdermös, men förvärrade när det nådde människan. Urbaniseringen - dvs. att människan flyttar in till städer - och explosiv ökning av globalt resande, har också påverkat och, enligt forskarna lett att ett 'harmlöst virus' i Asien lamslagit hela världen med mänskligt lidande och ekonomier världen över'. 70 % av av de nya sjukdomar kommer från vilda djur. Och nu larmar de som vet. Det kommer bli värre om ingenting görs. Det blir värre pandemier om inte människan tänker om. Om vi inte är extremt försiktiga med de möjliga konsekvenserna av våra val idag'. Slutcitat.


Det är alltså, inte mina ord, utan reporter på tidningen Expressen, som skriver, se ovan. Forskare över hela världen kommer nu att få sitta ned och verkligen 'grubbla' sig igenom problemet som har uppstått i vår planet. I denna tid när teknologin verkar kunna lyfta sig hur högt som helst. Visst, vi kan säkert bygga ett nytt Babel. Men till bekostnad av enorma pandemier i framtiden. JAG HADE ALDRIG TROTT ATT JAG SKULLE FÅ UPPLEVA DENNA PANDEMI. SJÄLVKLART, FÖRSTÅR JU VARJE TÄNKANDE INDIVID ATT NÅGONSTANS FINNS DET ETT SLUT. Jag har ju skrivit det förr, att det är människan som är hennes egen fiende. Vi upptäcker alltid något nytt, men till bekostnad av vad. 


Jag har idag läst lite vad människor skriver på Instagram. Det var några rader som fängslade mig. Läs här. Citat ' Så mycket har hänt. Så mycket blev osagt oss emellan. I vår tid blev det en annan tid. Så mycket värme och omtanke som nu visas oss, vi är på samma resa. Så många starka krafter som börjar röra på sig. Vi ska tänka nytt. Vi ska inte ställa in. VI SKA STÄLLA OM. En ny tid väntar oss. När allt det här är över. Inget är som förut. Men mycket kommer att bli bättre. Eller hur. VI HAR TVINGATS ATT SAKTA IN. Att fatta att det som förut var är inget idag. Att tänka till. Vad vill jag. Behöver jag det här'. Slutcitat. 


Vi är här nu. Vi ska tänka om. För våra barn och barnbarns skull. Vi får och ska inte lämna ifrån oss en värld som lider. Vi ska inte överbefolka städer. Vi ska värna om naturen. Om landsbygden. Låta framtidstron bära oss framåt. Bilda något företagsforum som man gjorde förr. När man bildade nya samhällen. Kanske med en lanthandel. En skola. Kyrkan som står i bygdens mitt finns redan där. Gå på en gudstjänst en söndag kan aldrig vara fel. Lära sig svenska psalmer igen. Någon vill sy, väva mattor, baka och laga god mat. En liten lokal kan ge många att våga satsa lite mer lite nytt, lite mera 'lagom'. Så vi klarar oss. Igen. Köpa en herrgård som kan ägas av många/kollektiv så att 1-3 småföretag kan producera hembakt, sy egna kläder året om. Ha en enkel servering kanske 'dagens rätt' till försäljning. En liten skola med en liten skolklass och ett dagis. Allt ska finnas fast i en mindre skala. Att låta samhället få liv igen. Att satsa på landsbygden. Särskilt att införa bondesamhället. Att låta kor beta i våra hagar igen. Låta hönsen kackla vidare. Köpa och stycka/dela en gris till jul. Ja, att våga. Regeringen har ju lovat 'miljaders regn' till företagare. Jag önskar innerligt att vi människor får hjälp att 'tänka om' och 'tänka nytt'. Det är det jag känner 'en förhoppning' om andra tider. Till våra ursprung. Till det lilla livet. Där du och jag får plats. En sak till - att rädda gamla 'ödehus' i vårt avlånga land vore väl något att satsa på. Då blir det till slut en By ett samhälle som vi kan kalla vårt. Tillsammans klarar vi den här omställningen. Och sen se tillbaka. Våra värderingar. Visst klarar vi det. Vi ska klara det. Världen är alldeles för vacker för att den ska förstöras.


Känns som om jag har predikat färdigt. Idag har jag varit och handlat närodlat. Blommor, perenner som ska ned i jorden. Ägg och tomater. Så gott med lantägg, blir en underbar omelett. Så. Ta det lungt och ta ett djupt långt andetag. Unna dig en god kopp te. Det ska jag göra. Sen ut i trädgården en sväng. Kram. 


G L O R I A


ATT VARA I DIMMAN

Publicerat den Comments kommentarer (0)

ATT VARA I DIMMAN - min hemsida tillåter inte bokstäverna å, ä, ö när jag ska skriva rubrik. 


UTE PÅ LANDET. MAJ MÅNAD. 2020.


Hur ska man sammanfatta de sista månaderna, ser att tiden går så oerhört fort. Min senaste bloginlägg skrev jag i februari månad -20. Och sen dess har det hänt så mycket ute i den stora världen, Alla vet. Corona. Som har vänt upp och ned på tillvaron för alla människor på vår jord. Rädsla. Vad händer. Varför. Visst, många med mig som har engagerat sig i klimatfrågan och försöker hålla sig 'update' om viktiga frågor har ju naturligtvis tänkt till. Vi vill ju gärna att allt liv ska fortsätta på vår fina fanstastiska planet Jorden. Vi vill inte vara utan den för vart ska vi då annars vara. Ja, helt enkelt människorasen försvinner från att finnas, leva till. Vad blir kvar om vi skulle försvinna. Förmodligen skulle vilda djur ta över helt. Blommor och bin skulle göra växtligheten ännu grönare. Vattnet, sjöar och hav skulle succesivt bli renare. Nedskräpningen som sker i hav, och runtomkring vår jord skulle börja reparera luften. Alla värden skulle bli bättre. Om vi - människan försvann. Visst är det hemska ord, jag skriver. Om vi försvann. Är det vårt fel det som händer. Ja, det är ju det. 


GUD är vår chef. Han är vår arbetsgivare. Han är bossen. Han bestämmer. Hur då kanske du tänker. Under hela vintern har jag 'försökt' att varje dag läsa bibeln. Ett kapitel från Gamla Testamentet, ett kapitel från Nya Testamentet och sen från Psaltaren. Varje dag. Kan man förstå skaparen. Ja, litegrann skulle jag vilja säga. I GT så tjatar han väldigt mycket och ofta. Vi syndar. Han är jämt arg. Aldrig nöjd. Varför är Gud så arg. Jag tänkter och grubblar. Det första som han hatar är att vi tillber andra gudar och avgudar. Han vill att vi ska tillbe honom. Gud skapade en Jord med vatten, himmel och sjöar, djur, fåglar och sist människan. Vad gör vi då. Jo, vi skapar avgudar. Oss själva. Högmod. Övermod. Hade Gud velat skulle han ha gjort jorden till en Datacentral. Jag vet, jag skriver själv på datan redan nu. Men egentligen skulle jag kunna skriva en bok istället. VI FÖRSTÖR JORDEN SAKTA MEN SÄKERT. Ofta säger Herren så i GT 'jag vill inte ha era offer, ge änkan och dom faderlösa mat att äta'. Omsorg och värna om dom fattiga. 


På ett sätt har coronan gett oss något. Både smärta och eftertänksamhet. Vi kan inte fortsätta leva längre som om ingenting har hänt. Ja, satsa mer på buss, tunnelbana, tåg så kanske vi kan börja resa igen. Inte snabbtåg. Utan mänskliga tåg. Som får tuffa fram. Som barn, innan jag somnade på kvällarna, hörde jag många gånger nattågen som tuffade förbi lilla Torshälla Stad. Gud, vad jag älskade det.  Jag har ett förslag till alla direktörer i hela världen. Till alla politiker i hela världen. Till alla miljadärer och miljonärer över hela världen. Till alla mammor och pappor i hela världen. Till alla ungdomar över hela världen. Till alla barnen i hela världen. Be till Gud om dina synders förlåtelse. Varje dag helst eller en gång i veckan i alla fall. Käre Jesus, förlåt mina synder. Tack, för att du förlåter mig. Gör det. Känns gott i själen. 


Låt Sverige vara ett föredöme eftersom jag bor här. Är född här. Känner med mitt folk. Och inte bara det. Jag har en tanke. Nu i dessa, så svåra tider när folk har blivit arbetslösa och kanske massarbetslöshet väntar. Så har jag en enkel tanke. INFÖR MAMMALÖN. UNDER TIDEN. TILLS VI HAR FÅTT ORDNING PÅ SKUTAN IGEN. OM DET GÅR. Min mamma var hemmafru när vi barn var små. Sen ville hon jobba lite. För att få pension. Låt mammalönen vara pensionsberättigad. Dämpa livet. Stressa inte sönder livet. Låt jorden få vila upp sig. Den hinner inte med. Vi människor har låtit chefer bestämma för länge. Alla ska inte vara chefer. Det är en Gudagåva att få en bra chef. Jag hade en underbar chef till 99 %. Det säger väldigt mycket.  Låt Gud och hans vilja bestämma. Han vet bäst för oss var och en. Han har varit med från början. Nu är det jag som tjatar och det är jag medveten om. Tillsammans ska vi försöka få ordning på tillvaron igen. Kanske med mindre nycklar och mer värme. Och vara tacksamma för att vi lever. Njuta av god mat. Vi har fått en chans till. Bless till mänskligheten. 


G L O R I AVINTER

Publicerat den Comments kommentarer (5)

VINTERN - vad ska man säga. 


Vinter, jag saknar dig och dina fina snöflingor. Inte bara det. Du städar så lätt. Sveper bara över med dina vita matta så är allt så fint och städat. Och sen, det blir en tystnad som sträcker sig så långt bort. Lugnar sinnet. Vi människor, behöver vintern och den viloperiod som den ger. Långa härliga vintermånader gör oss gott. Vi samlar krafter till vårens bestyr. Mycket att göra. Vi krattar ihop de löv vi inte hann med på hösten. Alla vintergrejer tas bort för att ge plats till nya krukor som vi älskar att pynta med olika blomprydnader. 


Det här är första vintern i mitt liv där vi inte har haft en vit vinter. Den har inte funnit sig tillrätta i vårt land. Jag vistas och bor i Södermanland. Och dit har vintern inte kommit i år. Känns som om det inte kommer alls i år. Det är i sådana fall väldigt konstigt. Ni vet ju alla hur det är är. Efter höstens bestyr så längtar vi efter nästa årstid. Med kyla och snö. Jag har en kruka hemma som jag inte hade hunnit städa bort och nu ser jag att blomknopparna har visat sig. Raskt tog jag krukan och letade upp en hög med gamla höstlov och där gömde jag krukan så den får vila lite under de mörka löven, så de inte spricker upp. För man vet ju aldrig. Det kan bli kyliga nätter och då klarar sig den inte. Se, där lärde jag mig något. Att kratta ihop stora lövhögar där jag kan gömma alla krukor tills den riktiga värmen kommer.


Istället får vi tänka på att unna oss växter inomhus. De viktigaste är nu dom gröna krukväxterna som rensar luften vi andas. Ha så många gröna växter som möjligt både i kök, vardagsrum och sovrum. Det mår du bra av. Luften blir ren och avger ny syre till oss och som gör oss piggare. Men den här milda vintern utan kyla och snö har gjort många människor väldigt trötta. Fast man sover så vaknar man inte utvilad. Det är som om själen inte hänger med dessa väderomslag. Kroppen längtar efter sin vintervila med snötyngda grenar och varm choklad ute i en vit snöig skog. Ja, detta var några rader från gloriaskatten. Som funderar hur jag jobbar vidare med min trädgård. Glorias trädgård. Kan det bli något av den. Det hoppas jag i alla fall. 


Istället tar jag fram en härlig vinterfilm och drömmer mig bort några timmar eller fler eller så tittar gärna på naturfilmer. Om våra egna vilda djur i Sverige och hur det ser ut i Savannen. Ha det gott i februari, snart är det mars och hemma hos mig där har fåglarna redan vaknat. De kvittrar som bara attan och i min prydnadsholk som jag av någon anledning har burit ut och lagt den på en spik, ja där såg jag en fågel flyga in för att förmodligen bygga bo. Det är väl härligt. 


Ha det så bra alla där ute så hörs vi snart igen. Kram  g l o r i aJULENS FRED

Publicerat den Comments kommentarer (1)

MED JULENS FRED I ÅBO INVIGER VI JULEFRIDEN.

Julafton 2019


Med julens program på julafton sänder Åby stad i Finland sitt program om den finska julfriden. Den har tusenårig tradition. Jag tänder juleljusen i köket och tar mitt kaffe till vardagsrummet där tv står. Det är för mig högtidligt att lyssna på bönen från Åby. Vet att mina föräldrar gjorde likadant. Sen sjöng pappa den finska nationalsången varje julaftons morgon. Sen gjorde han honör framför tv. Det är så jag börjar min julafton och har alltid gjort det. 


Vi har alla envar våra egna traditioner som gör julen. Både för stora och små. Vi vuxna ägnar dagar till att förbereda julhelgen genom att laga all mat innan så vi kan få njuta i dagarna tre. För mig betyder det att hemma så äter vi julmaten tills den tar slut. För att på annandag jul så lagar jag alltid lutfisk med vit sås och gröna kokta ärtor till. Kryddar såsen med svartpeppar och till det självklart julens dryck julmust eller julöl. Men innan kvällen kommer så har alla barnen samlats runt julgranen för att dansa, rimma och öppnat sina efterlängtade julklappar.


Vi välkomnar årets jul med att lyssna på sången 'stilla natt heliga natt' som sjungs över hela världen till åminnelse av Jesu födelse. Inte för att något bad om det. Nej, det var Gud som insåg att världens människor behövde en Frälsare.


Med dessa ord önskar jag DIG kära läsare av Gloriaskatten en julefrid och en fin stund vid julens högtid med dina nära och kära. Och till sist en välsignelse om att både du och jag får närma oss frälsaren och tacka för alla gåvor vi får njuta av.


G L O R I A
DEN STORA MAGIN I JULEN

Publicerat den Comments kommentarer (1)

DEN STORA MAGIN I JULEN

Stockholm den 17 decemberNär nu snön som lyser med sin frånvaro så måste jag erkänna att för mig är snön den magin som lyfter hela känslan av jul. Snötyngda granar och tallar i skogen gör att hela naturen tystnar. Den enda man ser är spåren av djur. Där jag bor, alltså i Södermanland ute på landet har vi älg, rådjur, räv och annat smått och gott. Även lodjur har jag sett springa över vägen. Den har långa ben och spetsiga öron.


O, vad jag minns jularna när man var barn. Redan i november kom snön. Garanterad snö till advent och under hela vintern kom snöflingor. Det kunde var lätt snöfall som vintriga snöstormar. Efter en snöstorm fanns alltid stora drivor som hade lagt sig. Då tog man fram sin lilla spade för att göra iglon. Där la vi sen filtar och kuddar, hämtade varm choklad med bullar hos mamma. Där satt vi sen och lekte med våra dockor. Vilka underbara minnen av snön.


Vad har du för minnen av jul, vinter och snö. Som liten flicka fick vi skriva våra önskelistor. Och det slutade alltid med att det vi fick av tomten, var sådant vi behövde. Skidor, skridskor, varma vantar kanske en ny vintermössa. Dockkläder. Ja, sådant som tillhör dockvärlden. Jag minns så väl den känslan när man satt i sitt rum, nåja vi var tre systrar som bodde i ett rum tillsammans med 'tripp, trapp, trull' sängar. Antingen satt vi i den största sängen eftersom de två andra sängarna var mindre och låg under den översta sängen. Men det kunde bli trångt om vi skulle få plats på den översta sängen. Så det blev oftast att vi satte oss på golvet och lekte med våra julklappar. Jag har sagt det förr och jag säger det igen. Det är några julklappar som sticker ut som jag minns särskilt väl. Det är den franska gådockan med grått tuperat operahår och som kunde säga 'mamma'. Den var bäst. Sen kom Barbiedockan som var helt magisk, för nu kunde man börja samla på olika sorters kläder. Alltså vardagskläder som långa balklänningar. Sen önska jag mig ett piano och en dragspel. Det fick jag som leksak alltså. Så ni kan ju tänka er hur det lät i vårt flickrum. Det var klink, klink och dragspel och lite gitarrspel samt 'prat mellan mamma-docka'. Av tre systrar. Självklart så isolerade sig mamma och pappa i sovrummet under hela julhelgen. Ja, det är sant. De låste dörren. Vi fick inte komma in. Sen när det var dags för julmiddag på juldagen då var det fest i Kapernaum, kan jag säga.


Varför. Pappa älskade mammas julmat. Inte för att mamma stod för julmaten, ånej, de hjälptes åt. Helt enkelt för det var olika jullådor som skulle tillagas. Rödkål, brunkål, surkål, aladåb, sylta, kålrotslåda på finska 'lantilatikko', morotslåda, leverlåda. De rätterna var hemgjorda. Köttbullar, prinskorv olika sorters pålägg, lax. Finska korvar inköpta i Finland. PÅ julafton hade vi en julstek. På juldagen hade vi julstek och kalkon. På annandag jul hade vi stek, kalkon och lutfisk. Sen stod mamma för baket alldeles själv. Lussebullar till Lucia (eftersom mamma heter Lucy på norska), pepparkakor och sen en massa småkakor till. Till exempel kakor som var gjorda av en sån där järnstekpanna. Ser ut som våffeljärn fast av järn och som stekes på en spis. Sen den finaste tårtan av alla En fransk chokladtårta från konditoriet Amarant i Torshälla. Det var våra jular.


Den andra magin heter äkta stearinljus med tändstickor. Ingen jul utan levande ljus. Jag vet, man får vakta ljusen noga. För hur många har inte glömt det och tänkt 'vilken tur att jag gick in i köket'. Till vardags använder jag oftast värmeljus och det är bara till advent man tänder de ljusen.


Om jag får drömma mig bort och längta till de jularna så önskar jag mig i år snö och stearinljus. Då ska jag vara tyst och snäll så att, tomten hittar till mitt hem på julaftons kväll.


Önskar dig kära läsare av Gloriaskatten en angenäm Jul. Vet att det är ännu några dagar kvar till julhelgen. Så innan dess. Ha det gott och du, glöm inte glöggen och pepparkakan.


g l o r i a

Rss_feed

www.Gloriaskatten.com Glorias blog