Den nya gloria

G  l  o  r  i  a  s  k  a  t  t  e  n
konst
kultur
trädgård
vintage
   

Blogg

Gloria's blog - handlar om min kristna barndom, uppväxt på 1950-talet , samt nutid. Glorias hemsida och blog har i dagsläget 82.000 läsare och 100.000 sidvisningar. Läsare i Sverige, Norden, Europa, USA, Asien, Indien, Kina, Ryssland m.fl.

version:  lång / kort

PSALMER TILL BARNEN

Publicerat den Comments kommentarer (2)

När jag skriver Psalmer för barn menar jag söndagskolan.


Stockholm den 29 september 2020I min generation, född på 1950-talet så var det väldigt vanligt att gå i söndagsskolan. Och vad är det för något kanske dagens barn och ungdom undrar. Jo, det är en liten gudstjänst för barn, ända upp till 12-års åldern. Det var helt enkelt barnens dag eller en barnens timma. Oftast var det en ung flicka eller pojke som fick förtroendet att vara en söndagsskolfröken. Men först fick de gå i skola, antingen med pastorn själv men det var mer sällan utan en något äldre kristen dam eller herre.


Söndagsskolfröken steg ned till barnens nivå där barnsånger och själva bibelberättelsen var enkel. Oftast med flanelograf som betyder en sammetstavla där bilder kunde sitta fast och hela tiden bytas om till en annan del av berättelsen. Att lyssna till bibelns berättelser om Jesus lyfte barnen till en annan nivå. Att tänka på andra. Ge kollekt till missionärer som hade en kallelse att predika den kristna läran ute i världen. Skolan var skolan, den var till för att lära sig läsa, skriva och räkna.


Söndagsskolan, där fick man en möjlighet till att drömma sig bort och fantisera om hur det var då. På den tiden. Att idag gå på museum är ju att besöka en annan tid. Än den vi lever i nu. Så jag sitter men en gammal liten bok och tror i min enfald att det är Svenska kyrkans psalmbok. Men märker att jag ej känner till psalmerna. Så jag tittar efter vad kan det vara för en liten bok. Jo, det är en sångbok för Söndagsskolan. Läs här och förstå. Sångbok för barn, daterad 1930.


'Hit, o Jesus, samlas vi Att ditt helga ord få höra. Värdes själv du stå oss bi Och vår håg till andakt röra; Att han, ifrån jorden tagen, Till dig alltid varder dragen.

Vårt förnuft förblindat är, Mörker all vår själ betäcker, Om din Ande ej är när, Som nytt ljus i henne väcker. Jesus, värdes oss nu stärka Och nytt hjärta i oss verka!

O du härlighetens sken, Ljus av Faderns ljus utgången. Gör vår håg från mörkret ren, som vårt hjärta håller fången. Styr vår tunga, håg och öra Till att rätt vår gudstjänst göra.Ja, det är min hälsning till Dig idag. Har du en kallelse till att läsa Bibeln och lära ut dom bibliska berättelserna för barn. Tycker jag du ska tala med din kyrka, församling eller bönegrupp att du vill vara en söndagsskollärare. LYCKA TILL


ÖNSKAR
G L O R I A

LIVET UTE I VILDMARKEN

Publicerat den Comments kommentarer (0)

Livet ute i vildmarken menar jag är att besöka en Fäbod - 2020


Stockholm den 25 september 2020


Att besöka en fäbod står på min lista. När jag försöker hitta en fäbod som är i bruk och att eventuellt besöka en sådan är för mig intressant. Här listar jag några åt dig. Passar dom inte dig kan du alltid söka på egen hand. Det är bara att gogla. Men läs först.


Norrbotten - Hanhivittikko, fäbod 10km ´nordväst om Övertorneå, utgör en av få bevarade och aktiva fäbodar. Ett kulturreservat och har en unik flora, kulturmiljö och gränslandshistoria.


Västerbotten - Avasjö, Åsele med djur, aktiviteter och berättelser.


Jämtland/Härjedalen -Lillhärjåbygget med Hackåsvallen är kulturreservat. Är fortfarande ett levande fjälljordbruk med fäboddrift. Gården tar emot besökare och man kan sova över i en gäststuga om man vill. Det går att köpa smör, ost eller mandelpotatis som odlas på gården.

Myhrbodaren Valsjöbyn, klassad som riksintresse.


Västernorrland - Granbodåsen utanför Ånge. Naturreservat med en av länet mest välbevarade fäbodområden och en genuin fäbodsmiljö. Rännö fäbodar utanför Matfors. Stensjöbodarna.


Gävleborg - Svedbovallen, Järvsö. Krype fäbod, Norrala, Söderhamn.


Väsby fäbodar, Edsbyn. Kulturreservat, hit har bönderna från Roteberg tagit sina djur på bete om sommaren under hela hundra år.


Dalarna - Arvselen, Malung. Här kan du boka in dig för fäbodliv under en eller flera dagar eller boka guidad fäbodsvandring.


Brindberg, Älvdalen. På fäboden finns författaren Elsa Beskowstugan, en gammal stuga som blivit litet av ett museum. Elsa Beskow bodde här några sommar i slutet av 1920 talet. Kan köpa smör och messmör.


Rensbysätern. Finns vandrarhem i omgivningarna som har brukats över 1000 år. Här bor du i timrade säterstugor med braskamin och gasolspis. Hugg din ved och hämta vatten från brunnen och njut av lugnet i naturen. Du lagar mat över öppen eld. Förbokning.


Ja, det var vad jag kände att jag ville berätta för dig. Du som vill eller önskar besöka en fäbod och själv få lite mer erfarenhet hur det var förr. Ring först för att försäkra dig om att de har öppet. Att vandra i kulturreservat är alltid en upplevelse.


Du som inte kan åka så långt får planera till nästa säsong eller att försöka dig på att nu under höst och vinter besöka en fäbod, kanske inte så långt där du bor. Att ´själv göra iordning sin matsäck med goda smörgåsar/bullar/kaffe/varm choklad är inte att förminska upplevelsen. Glöm inte heller att ta med frukt och vatten.


Gloria får önska alla kära läsare av gloriaskatten en härlig helg och en underbar höst nu när vi snart går in i Oktober månad. Redan nu börjar 'kanadagässen' träna på hemresan till varmare nejder. Du hör dom oftast rakt över ditt huvud när dom passerar dig ute på landet eller längs med vägarna. MEN glöm för alldel inte att ta vara på äpplena. De är goda att göra äppelpaj eller varför inte prova på att göra äppelmos. Tänk, det har jag aldrig gjort. Men kanske, jag gör det i höst. Vi får se.


Men innan det ska jag ialla fall försöka mig på att ta säsongens sista bad i sjön. Och vem håller mig sällskap då. Jo, det är alla kanadagässen som varje höst samlar sig på sjön och flyger över halva sörmland med sina formationer.


G L O R I A
SVERIGES TRADITIONER I HANTVERKET

Publicerat den Comments kommentarer (0)

SVERIGES TRADITIONER I HANTVERKET är vi bortskämnda med

för imorgon är det Hemslöjdens Dag, lördagen den 5 september.Kommer så väl ihåg när man gick i skolan och visste att det var hemslöjd på schemat. En hel timme då man fick koppla av allt som hade med lektioner att göra. En himmelsk lektion om ni frågar mig. Samt att man som elev fick välja vad man ville göra. I min tid som skolelev var det slöjdteknik som gällde. Fast om jag hade fått välja var det för lite hemslöjd på en skolvecka. Att sitta och lära sig sy olika stygn och särskilt när den dagen kom, att vi skulle få brodera in sin första bokstav i sitt namn. M som jag hade. Sedan fick vi titta på en sybok med olika broderier och ifrån välja vilken stil vi ville sy. Jag valde en sirlig stil så bokstaven M blev riktigt fin. 


Jag sparade den länge och låg i mitt linneskåp. Så när min första flytt gick till Stockholm så fick min broderikudde följa med. Vilken lycka att titta på den. 


Hur gör vi för att hedra hemslöjdens dag. Jo, genom att gå och köpta tyg och så något som du vill ha. Att besöka en garnaffär som faktiskt jag gjorde för ett år sedan, och där hade jag tur. I affären låg en monter med billiga garn så jag köpte så pass mycket att jag var säker på att garnet skulle räcka till en tröja. Jag har väldigt svårt att förstå stickmönster så det går bara inte. Men som tur är får man använda sitt eget lilla huvud och minnas och man stickar. Så visst, min tröja som blir en vardagströja ute på landet (eftersom det är kallare inomhus) den tröjan blir klart nu till höst. Så det återstår att sticka klart och att sy ihop alla delar som är ärmar bak- och framstycket. Samt en liten krage blir det också. Garnet är i lite murriga färger men vet att jag nästa gång ska försöka mig på att hitta en mörkare nyans eller kanske, bara kanske köpa något garn i naturvit färg som man kan färga själv med växter ifrån skogen. 


Om du inte tycker att du inte kan varken sticka eller virka så gå till närmaste tyg eller garnaffär och fråga efter en virknål och garn. Börja att virka en sk. ruta eller bara vanliga varv till en grytlapp. Jag råkade hitta en virkad lång stycke i rutor som min moster har virkat i sina dagar och ja, den är något sliten och behöver ses över. 


Så kära vänner, läsare av Gloriaskatten - försök att gogla eller fråga någon som du känner eller som jag, hade turen att få tala med expediten hur man gör för att sticka. Jo, det går, ge inte upp. Det är riktigt roligt att få ta en egen paus med kaffe eller te och sätta sig ned med sitt handarbete. LYCKA TILL: 


G L O R I AKULNING ATT ROPA IN DJUREN

Publicerat den Comments kommentarer (0)

KULNING ATT ROPA IN DJUREN

Stockholm den 2 september


och att blåsa i valthornet var ett sätt för fäbodstintan eller fäbodsjäntan att kalla in djuren till natten. Om ni har gjort som jag i sommar, som har hittat en stor 'gärdsgård' ute någonstans i Sörmland, där ser man spår av kospill. Inte så gamla heller, det kan betyda att korna finns kanske inte så långt borta men när vi var där såg vi inte en enda ko. Varför skriver jag det, jo helt enkelt för att förr i tiden fanns det mycken mark och skogar som korna fick beta av under sommaren. Kor, getter och får är en väldig bra ingrediens att ha ute i skog och mark för att de helt enkelt äter allt som är grönt. Gräs, blad från buskar och träd och det i sin tur gör att skogen inte växer igen utan tvärtom, det bildas ängar av all spill från djuren.


När fäbodjäntan kulade in djuren till natten så var det ett rop, en kall genom att hon sjunger ut högt och tydligt en lång entonig sång och som ofta anspelade på ledarkon som hade en koskälla runt halsen. Då hörde fäbodsjäntan var någonstans hon och koflocken var. Vi säger att kon heter Blenda då sjunger hon sin sång/kulning med betoning på kons namn och de andra korna kommer i rörelse och på det viset kommer de hem om natten. Likaså getter och får följer efter ledarkossan. Om fäboden ligger bland berg och fjällar så följer kulningen genom berg och dal. Och kan nå så långt som fem kilometer. 


Döm om min förvåning när vi vandrar i ett område som säkert har varit en gärsgård en gång i tiden för vi hittar en gammal fäbod. Jag tog jättefina kort därifrån men jag får inte in bilder från min mobil till denna min blogsida. Få se om jag får någon ordning på det. Men det var en typisk fäbod med kospill och dessa hundratals viltrosensnår som växer överallt. Där satte jag mig ned och drömde mig bort från dagens vardag och tänkte 'det här borde man göra en film om'. Jag älskar gamla naturfilmer och filmer. Både klädsel och filmens händelse lockar mig till hur det var förr. Tex. så fann jag en gång i en vind i ett höghus, en hel drös gamla böcker som var skrivna av en gammal kvinnlig författare. Jag har dom hemma i bokhyllan så jag läste ut alla 10 böcker på en gång. Det tog hösten att läsa dessa romaner. Om TV har svårt med att producera fina gamla svenska filmer ska jag tipsa dom om det. För just nu finns inte mycket att titta på. Se där, tur att jag räddade dessa gamla böcker. Den där tiden mellan hägg och syren är väl världsbekant. Då det fortfarande fanns lite romantik mellan väggarna. 


Läste att det finns ett särskilt ställe i Värmland där man har sparat denna särskilda fäbodsmiljö och är idag en park som är skyddad. Den vill jag gärna besöka. 'Ack, Värmeland du sköna du härliga land' när jag sjöng den i skolan trodde jag det var Sveriges nationalsång. Hade väldigt svårt att skilja den från 'Du gamla du fria du fjällhöga nord' som är Sveriges nationalsång. Där har jag också en längtan att besöka fjällvärlden att få bada och fiska och njuta av denna särskilda vind som finns uppe i fjällen. Det är en vind utan träd eftersom det är kalt däruppe. Inga blad höres fladdra i vinden inte en gren som rör sig bara en 'röst' som påminner om forna gamla tider. Sådant lockar mig så oerhört. Hur det var förr. Hur samefolket övervann vintrar och hade stora renförflyttningar under hela året. Sådant liv är på riktigt. 


Det gick en norsk naturserie på TV som handlade om 'där ingen kunde bo' men det finns eldsjälar som flyttade upp i fjällen och levde sitt liv där med att så och odla, ha boskapsdjur och som där hade sin vardag. Den serien borde visas för alla skolungdomar för att ge dem lite perspektiv på tillvaron. Kanhända att jag gör en kaffekorg och besöker min gärdsgård nu när hösten börjar närma sig. Kan också berätta att oftast bodde fäbodsjäntan ute med sina kor ända in i oktober månad för att få bete till djuren och en del hade korna ute ända fram till jul för att sedan ta hem kossera till slakten. En ko räckte långt för en familj. Och vet ni hur man tog hand om djurköttet innan kyl och frys kom in i bilden. Jo, man la in och konserverade köttet i glasburkar och förvarade dom i jordkällare. Det låter inte gott men husmödrarna var duktiga på det och ska visst smaka riktigt gott. 


Jag vill önska alla kära läsare av Gloriaskatten en välsignad september månad och du, glöm inte kaffekorgen hemma utan baka en sockerkaka med äkta svensk smör i och njut av några goda smörgåsar och ta med äpplen från våra goda äppelträd. 


VI HÖRS SNART IGEN.


G L O R I A


PS Har försökt nu några gånger att skriva denna artikel om fäbodsjäntan men alla gånger har datorn flippat bort den så denna gång försöker jag mig inte på att sätta in en bild. 

DEN GAMLA KULTUREN ATT VALLA KOR

Publicerat den Comments kommentarer (1)

DEN GAMLA KULTUREN att valla kor kallas för 'fäboddrift' eller fäbodväsen.


Stockholm den 31 Juli 2020


Förr i tiden tog man reda på all mark i skog och i myrar helt enkelt för att djuren behövde äta upp sig under sommaren. Man valla kor och getter och ibland även får. Sommarbete. En fäbodjänta bodde vid en fäbodvall antingen i skogen eller vid ett fjäll. Oftast var en fäbodvall en liten stuga med fähus och kokbodar, de tillhörde oftast en storbonde eller bönderna i en särskild by. Det finns fäbodar långt ned i landet och ända upp till norra Norrland intill fjällen. En fäbodjänta fick valla ända från midsommar långt in till hösten. Samtidigt skulle hon mjölka korna och de djur som hörde till gården. Det gjordes ostar av korna och getterna. Även smör. De var lättare att ta tillvara och som kunde bevaras till vintern. Vem har inte sett de gamla jordkällare som finns lite överallt. Det är en kvarleva från den tiden. Fäbodar och dess liv går långt tillbaka ända till medeltiden. Dess förflyttningar av boskap mellan olika betesmarker. Det förhindrade att skogen hölls tillbaka och bildade istället ängar med olika blomster. Kospill gjorde att olika fauna trivdes på olika ställen. Så är det än idag. Det kallas för Naturområden, skyddade sådana för att spara för framtiden. Sen var kospill dyr vara och den samlade man upp för att användas på storbondens åkrar.


Självklart frodades fäbodskulturen som handlar om matkonsten, traditioner och framförallt vidskepelse med inslag av musik. Valthornet som användes flitigt hördes över berg och i hela fjällvärlden. Hon kallade djuren till sig. I Sverige fanns det fäbodar i Dalarna, Härjedalen och Värmland, Ångermanland och Norrbotten. Fäbodgränsen visar en kulturgräns som delar Sverige. Tex. Säter och Sätra kommer från Norge. Fäbodriften har långa anor, men blev mindre när jordbruket effektiviseradas och skogen blev värdefull. Bastbergets fäbodvall i Gagnefs kommun under 1800-talet var Skandinaviens största hushåll med nära 600 djur. Här har fäbodsdrifts funnits i över 400 år. Idag finns ungefär 150 gårdar kvar fördelade på fem fäbod´byar.


Nyvallens naturreservat finns i Jämtlands län. Kanske man borde besöka det stället. En skröna berättades att det var ju oftast flickor som var 'fäbodstinta' och dessa drog ju till sig traktens unga män. För att råda bot på detta placerade man en väldans gammal dam som fick sitta i fäboden och valla fäbodsstintan. Det berättas också att en blomsterkrans hängdes upp vid dörren varje fredag och då skulle det alltid vara färska blommor i den kransen. Och när nattens skuggor närmade sig, hände ofta att fäbodstintan gick ut och ropade in djuren med vallhorn eller så 'kulade' hon högt och ljudligt. Det kallas för kulning. Så här i vår moderna tid så minns dom riktigt gamla kvinnor och män hur det kunde låta uti skog och mark på den tiden. Kanske det också var en trygghet. Ingen var ensam. Man levde tillsammans. Det fanns ju mat både mjölk, ost och smör. Samt att NÄRHETEN till djuren som fick en särställning. Gå ut en promenad i skogen så kommer du att höra att fåglarna i skogen talar om att 'nu kommer det någon gående på vägen'. Djurens värld är skogen. De hör allt och talar om för dom andra djuren allt vad som händer. Det du och jag inte känner till det vet och känner djuren. Tänk på det när du är ute. Djuren följer dig. Fast du inte ser det.


Gloriaskatten önskar Dig kära läsare en fortsatt fin och solig sensommar. Glöm inte bort kaffekorgen. Tror minsann det är en kvarleva av fäbodslivet. Hur det var förr.


Forts. följer om fäbodarna. Ni vet väl att våra svenska folkdräkter var sydda för hand. All dekoration och färg har sin betydelse i olika län. Det gjorde nog den gamla damen vid fäbodvallarna. Satt och broderade på sin finaste skjorta. Och oftast var det blommor som man broderade av.MIDSOMMAR

Publicerat den Comments kommentarer (7)

MIDSOMMAR - NATTEN SOM ÄR EVIGT UNG

Eskilstuna den 19 juni 2020

När jag tittar ut genom mitt fönster ser jag hur träden svajar och gräsen vajar för vinden. Man öppnar fönstret och hör sus ifrån naturen. Oftast är naturen tyst. Utom skogen som kan låta annorlunda. Det är susning bland träden. Det rasslar om mitt stora träd och på höstens mörka kvällar så rasslar det rejält eftersom det blåser mer. Det är mycket torra grenar högst upp som skallrar mot varann. Nu ska det höstmyset bort eftersom det är ett slyträd som har vuxit sig alldeles för högt. Det växer ungefär 1 meter varje säsong. Det blir till att såga ned ett gren i taget och sen kapa det. Ett jobb som heter duga. Träden som jag sen ska plantera får nog bli fruktträd har jag tänkt. Däremot får den svenska björken stå kvar samt rönnbär som gör att fåglarna får mat. Även vildrosen bär frukt såsom vilda nypon och det är också mat för fåglar.


Men döm om min förvåning när jag ser att grässtrån vid dikeskanten som har vuxit sig så långa, de liknar som långa spagettin. Så i min ägo har jag en gammal cykelhjul och tar man vara på den så går man ut i skogen och plockar en massa fina vilda blommor på vägen och då tänker jag mig att plocka dessa långa grässtrån för att sedan hänga det på cykelhjulet till att dekorera med. Du som inte kan göra det kanske kan unna dig en fin bukett från blomsteraffär, att pryda en midsommarstång med eller en cykelhjul eller något annat som får vara med ett tag till. Finns väl inget finare än en rostig klenod att drapera med lite fint. 


Du som har barn - låt barnen springa ut i skog och mark för att plocka blommor och gör som jag gjorde när jag var en liten flicka. Vi fick olika snören i en massa färger, sen satt vi och flätade band som fick hänga i alla grenar. Eller som hårband till hästsvans eller flätor. Eller ta en gammal skjorta eller påslakan som har gått sönder. Klipp dom i långa längder och häng upp i trädens grenar i din trädgård. Allt för att ge barnen lite att göra, samt att det är kul att tillsammans pyssla med midsommarfint. Glöm sen föralltinte i världen våra egna svenska färger att blanda gult och blått då har du din midsommar klar. Om du undrar vad jag tänker göra så är det just det jag ska ägna mig åt. 


EN UNDERBAR HÄRLIG MIDSOMMAR ÖNSKAR JAG ER ALLA

FRÅN GLORIASKATTEN 

 SOMMARLOV

Publicerat den Comments kommentarer (3)

SOMMARLOV - VI HAR VÄL ALDRIG LÄNGTAT SÅ MYCKET EFTER DENNA SOMMAR SOM I ÅR


Eskilstuna den 12 juni 2020


Vad vi har längtat efter denna sommar med sol, värme och snart jordgubbar. Vi har firat Sverige den 6 juni fast med avstånd. Och många har fått fira den i sin ensamhet. Men fast vi tror, människan, alltså att vi är dom ensammaste människorna på jorden så är det inte riktigt sant. Runt omkring oss finns den vackra naturen som skingrar ensamheten. Vi behöver bara öppna fönstret så hör vi liv. Fåglarna kvittrar dagligen, de tröttnar aldrig. Dock, det är märkligt med fåglarna, de börjar kvittra väldigt mycket så fort som solen visar sig och värmen tilltar utomhus, så finns fåglarna där. Men, nästan direkt efter midsommar så tystnar fågelsången. Istället hör vi en massa småljud ifrån holkarna som finns runtom i trädgården. Humlor och bin trängs därute och ger oss senare en massa god honung. För att inte tala om alla dessa småkryp som finns i skog och mark. Älgar, harar, rådjur och rävar ser på oss, fast vi inte ser dom.  Vi är inte ensamma. Du är inte ensam. Vi har ständigt sällskap av något mer. Det är skapelsens hand vi känner när vi är i vår trädgård eller går ut i skogan. 


Själv har jag skogsdjur på min tomt. Det är ju så otroligt gulligt att se ut över åkern för jag ser varje dag en råddjursmamma som vaktar sin lilla kid. Hela tiden syns hon och hon ser sig omkring, efter ett tag försvinner hon i det höga gräset. Men allt är inte frid och fröjd för hur det än är så går råddjuren på min tomt och mitt första äppelträd har fått sån fin blomning i våras och igår kväll gick jag en runda i min trädgård och ser inte ett enda äppelkart som faktiskt brukar synas efter sin blomning. Hela mitt fina äppelträd har inga äpplen. Tog ett tag innan jag förstod att dom förmodligen är uppätna av rådjuren. Då blir man ju förgrymmad. Brukar alltid göra höstens första äppelpaj av mitt fina äppelträd. Men det återstår att se, om jag har tur om något äpple kommer fram i höst. 


Nåja, här sitter jag med min mobil och lyssnar på Den härliga sommarpsalmen *Den blomstertid nu kommer'. Och minns min egen barndoms skolavslutning, vi sa faktiskt 'examenslov' på min tid. Jag gick i en sån där härlig gammeldags skola med en skolgård som var som en liten skogsdunge. Där dukades det upp långbord med saft och gräddtårta till alla skolbarnen samt till föräldrar. Den svenska flaggan vajade i vinden. Solen sken. Och vi alla skolbarn hade satt på oss den finaste skolklänningen man ägde och alla pojkar hade vit skjorta på sig. Alla var glada och lyckliga. Tror, att det finns inte en enda, som inte tänker på sin egen barndom när man gick i skolan. 


GLORIASKATTEN  får önska alla barn och föräldrar en  u n d e r b a r  s o m m a r med mycket sol, bad, lekar, glass och glöm inte att plocka smultron i skogen. Det är en fröjd att baka rulltårta med smultron och grädde. 

MOR LILLA MOR VEM �?R SOM DU INGEN I HELA V�?RLDEN

Publicerat den Comments kommentarer (1)

MOR LILLA MOR 

Eskilstuna den 31 mars 2020Anvisningar till firandet av MORS DAG


 

  1. Svenska flaggan hissas från hemmets flaggstång.
  2. Mor hälsas om morgonen med sång av barnen.
  3. Hon bjudes före uppstigandet på kaffe och bröd; helst sådant som barnen själva bakat. Hon hedras med blommor och en liten gåva.
  4. Vila och frihet från allt hushållsarbete beredes henne, så långt möjligt är. Barnen hjälpa till i hemmet så mycket de kunna, sopa, laga mat och diska.
  5. Vid eftermiddagskaffet eller på aftonen hålles en liten högtidlighet, där far i huset medverkar. Något vackert läses upp, och ett hjärtats TACK bringas Mor, som är hemmets sammanhållande kraft.
  6. Frånvarande barn hälsa Mor med brev eller telegram.


Det här stod i en gammal tidning och den kostar 40 öre att köpa i en kiosk eller tobaksaffär.

Själv kommer jag ihåg att som barn ingick det i skolans värld att rita och måla ett morsdagskort med fin pastellpenna. Sen gick man ut för att plocka några blommor som man satte i en liten vas. Det är vad jag kommer att göra idag. Plocka lite blommor, få se vad man kan hitta vid dikeskanten eller i trädgården. Ett vet jag i allafall nu att en geting har kommit in genom fönstret och den måste jag mota ut. Vill inte ha getingstick. Räcker med att man vaknar på morgonen och en mygga har stuckit mig i ansiktet. Ändå har jag smörjt mig med den gröna oljan mot mygg.  

Kommer ihåg en pojkvän jag hade fr många herrans år sedan, att han var väldigt förtjust i sin mor. Vi, i min egen familj var ju lite sena till frukosten (jag har aldrig varit särskilt morgonpigg) för själva var vi sju syskon som fick sova hur länge vi ville på helgerna och den som kom sist till frukostbordet fick duka av hela frukosten från bordet. Men vad hjälpte det, vi rafsa ihop frukosten snabbt för att se vem som var sist att inta sin frukost. Ibland var det jag ibland någon annan.

Men den här unge mannen var väluppfostrad så tillvida att han på morgonen i köket gav sin mor en puss på kinden och sa 'godmorgon lilla mamma'. Kan vi få frukost nu. Det glömmer jag aldrig. Så fin vardags kärlek. 

G R A T T I S   T I L L   A L L A   F I N A    M A M M O R   P Å   
S Ö N D A G   S O M   Ä R 

MORS DAG  

PINGSTENS TEMA

Publicerat den Comments kommentarer (0)

PINGSTENS TEMA


Stockholm den 31 maj 2020


PINGSTENS TEMA KÄNNER NI REDAN TILL - den kallas även för hänryckningens tid. Det är en tid av förväntan. Många brudpar har länge gått och väntat på att få säga JA till varandra som heliga löften. Men allt är inte bara romantik. Om jag fick påverka något skulle jag vilja att en liten kurs i äktenskap skulle vara en väldans nyttig sak. För  som någon sa till mig - när du har gift dig har du kommit i hamn, men det är först då som hamnarbetet börjar. Alltså läs raden en gång till.


I hänryckningens tid blev Jesu lärjungar fyllda av den helige anden som satte sig som tomtebloss på deras axlar. De talade i tungor. På olika språk. Det står i Bibeln att hela staden kom i rörelse. För alla hörde de sitt språk tala. Det var andens utgjutelse som skulle komma, enligt Jesus. För han sa 'jag skall sända er en hjälpare, som ska påminna allt det som jag har sagt under dessa år' ni har varit med mig. Alltså Israel och det judiska folket väntade på SIN konung en Messias som skulle komma och göra allt bra igen. De skulle få en konung. De hade mist sin kung i tider innan Jesu födelse. Kung David och hans son Salomo var dom visaste konungar som har gått på jordens mark på vår planet. Men vad hände. Gud sa till det judiska folket, att de får inte ta och gifta sig med andra länders, främmande kvinnor helt enkelt för att de hade så mycket avgudar i sina religioner. De tillbad andra gudar. Inte Jehova. Man ska tillbe Jahva eller Jahve. 


Men vad hände. Lydde judarna Gud. Lyder vi gud överhuvudtaget. Nej, det gör vi inte alls. Alla är olydiga. Jag med. Tyvärr. Jesus, förlåt mig mina synder, få vi bedja om. Dagligen. Vad hände med judarnas konung David och hans son Salomo. Det blev så hemskt i Israel för hur det nu var så tog kung Salomo en hustru av judisk stam men bihustrur från främmande länder. Det blev ondska i landet. Så nu var Gud/Jehova trött på det hela. Det judiska folket miste kung och kungadöme för evig tid. MEN Jesus - löftet om en Messias, som skulle komma från Davids rot och 'Jessestam'. En kung äntligen. Men som hamnade på en kors. Till våra synders förlåtelse, en kung som vänder andra sidan till. Ta min rock, om du behöver den. En kung som välsignade maten med två bröd och fem fiskar. Osv. You name it. Och sen nu pingstens högtid. En helig ande. Inte lätt för människan att följa med när Gud tänker.


För vad kan vi göra. Vi människor. Här sitter hela världen i en coronapandemi. Varför. Jag är övertygad om att vi/människan har gått för långt. Med allt. Vi har blivit onda. Så mycket orättvisa som sker dagligen. Vi ignorerar Gud å det grövsta. Det är hans planet. Till oss. Han kan kasta ut oss från jorden. Om han vill. Men det vill han inte. En arbetsgivare bestämmer rätt mycket. Och gud är faktiskt vår arbetsgivare, (nu öppnar sig fönstret och gnisslar och gnäller). Magiska fönster. Såklart det är vinden. Är det. Nåja, pingsthelgen. Med andliga gåvor. Jo, men visst är det viktigt. I församlingen ska andens gåvor vara i full bruk. Men är den det. I mina ögon var det länge sedan, ja flera år sen en profetröst hördes i församlingens predikan. Det är tyst. Dödstyst. Ingen profeterar längre. Därför att det är omodernt. Då är inte Gloriaskatten tyst. Det läser ni här och nu. 


Ja,passionen styr oss. Låt rätt passion styra dig. I ett äktenskap prövas vi i all oändlighet, både frestelser och prövningar kommer att komma alltid. Men tillsammans klarar vi det. Det är samma sak med gud vill du leva med Jesus - kommer frestelser och prövningar alltid att tillhöra vardagen. Men låt bibeln vara vårt rättesnöre. För vi kommer fel. Väldigt fel om vi inte läser och lyssnar på Honom däruppe. Jag fick veta Att t.o.m. de som tyder stjärnor 'stjärntydare' visste att något hemskt skulle hända jorden. Men ingen sa något. Och nu sitter vi här med detta hemska corona. Som har gjort att vi, människor du och jag får backa Tiden.


Som en gammal kvinna häromdagen sa till mig en kväll 'det här är väl inte din tid, va'. Hon sa det flera gånger när vi språkade med varandra. Då tänkte jag till och svarade denna goda välsignade gamla kvinna som hade världens blåaste ögon som glittrade LIV, jag sa 'nej, det här är inte min tid'. Vilken befrielse.


Jag önskar alla pingstens bröllopspar Guds rika välsignelse. Han är bäst. Om ni tycker om det jag skriver blir jag GLAD och välkomnar Dig till att svara på glorias blog. 


G L O R I A

PANDEMIN

Publicerat den Comments kommentarer (0)

Pandemin - många av mina vänner säger att de orkar inte längre lyssna på nyheterna eller ens nyheter på tv. Det spelar ingen roll vad det är för nyheter för de har gett upp om en bättre värld. Så de skrollar vidare i tv-kanalernas värld. Den spelar väl ingen roll heller, när jag säger att på min tid, jag är 67 år alltså född 1952 så fanns ingen tv. TV-fritt. Inga filmer. Inga kanaler. Ingen reklam. Man levde sitt liv i all sin enkelhet. Är det därför vi älskar dessa torp som finns i vårt älskade land. Nåja, jag lyssnar på nyheter, försöker göra det en gång om dan. 

Jag förstår dom. Som inte lyssnar längre på nyheterna. Vill inte tjata men känner att jag måste. Många med mig har vetat och förstått att något kommer att hända. Eftersom allt går så fort. Från den ena dagen till den andra så händer det alltid något. Men idag, står det något i Expressen som faktiskt är värt att lyssna på. Tjatigt. Ja. 


'Jag citerar Expressen den 4/5 -20


En enda art, är ansvarig för pandemin, människan. Det handlar om människans rovdrift. Att skövla skogen. En okontrollerbar expansion av jordbruk och exploateringen av de vilda djuren, skriver The Guardian. Dessa aktiviteter ökar kontakterna mellan djur och människor och är därmed anledningen till coronapandemin. Viruset var ofarligt för fladdermös, men förvärrade när det nådde människan. Urbaniseringen - dvs. att människan flyttar in till städer - och explosiv ökning av globalt resande, har också påverkat och, enligt forskarna lett att ett 'harmlöst virus' i Asien lamslagit hela världen med mänskligt lidande och ekonomier världen över'. 70 % av av de nya sjukdomar kommer från vilda djur. Och nu larmar de som vet. Det kommer bli värre om ingenting görs. Det blir värre pandemier om inte människan tänker om. Om vi inte är extremt försiktiga med de möjliga konsekvenserna av våra val idag'. Slutcitat.


Det är alltså, inte mina ord, utan reporter på tidningen Expressen, som skriver, se ovan. Forskare över hela världen kommer nu att få sitta ned och verkligen 'grubbla' sig igenom problemet som har uppstått i vår planet. I denna tid när teknologin verkar kunna lyfta sig hur högt som helst. Visst, vi kan säkert bygga ett nytt Babel. Men till bekostnad av enorma pandemier i framtiden. JAG HADE ALDRIG TROTT ATT JAG SKULLE FÅ UPPLEVA DENNA PANDEMI. SJÄLVKLART, FÖRSTÅR JU VARJE TÄNKANDE INDIVID ATT NÅGONSTANS FINNS DET ETT SLUT. Jag har ju skrivit det förr, att det är människan som är hennes egen fiende. Vi upptäcker alltid något nytt, men till bekostnad av vad. 


Jag har idag läst lite vad människor skriver på Instagram. Det var några rader som fängslade mig. Läs här. Citat ' Så mycket har hänt. Så mycket blev osagt oss emellan. I vår tid blev det en annan tid. Så mycket värme och omtanke som nu visas oss, vi är på samma resa. Så många starka krafter som börjar röra på sig. Vi ska tänka nytt. Vi ska inte ställa in. VI SKA STÄLLA OM. En ny tid väntar oss. När allt det här är över. Inget är som förut. Men mycket kommer att bli bättre. Eller hur. VI HAR TVINGATS ATT SAKTA IN. Att fatta att det som förut var är inget idag. Att tänka till. Vad vill jag. Behöver jag det här'. Slutcitat. 


Vi är här nu. Vi ska tänka om. För våra barn och barnbarns skull. Vi får och ska inte lämna ifrån oss en värld som lider. Vi ska inte överbefolka städer. Vi ska värna om naturen. Om landsbygden. Låta framtidstron bära oss framåt. Bilda något företagsforum som man gjorde förr. När man bildade nya samhällen. Kanske med en lanthandel. En skola. Kyrkan som står i bygdens mitt finns redan där. Gå på en gudstjänst en söndag kan aldrig vara fel. Lära sig svenska psalmer igen. Någon vill sy, väva mattor, baka och laga god mat. En liten lokal kan ge många att våga satsa lite mer lite nytt, lite mera 'lagom'. Så vi klarar oss. Igen. Köpa en herrgård som kan ägas av många/kollektiv så att 1-3 småföretag kan producera hembakt, sy egna kläder året om. Ha en enkel servering kanske 'dagens rätt' till försäljning. En liten skola med en liten skolklass och ett dagis. Allt ska finnas fast i en mindre skala. Att låta samhället få liv igen. Att satsa på landsbygden. Särskilt att införa bondesamhället. Att låta kor beta i våra hagar igen. Låta hönsen kackla vidare. Köpa och stycka/dela en gris till jul. Ja, att våga. Regeringen har ju lovat 'miljaders regn' till företagare. Jag önskar innerligt att vi människor får hjälp att 'tänka om' och 'tänka nytt'. Det är det jag känner 'en förhoppning' om andra tider. Till våra ursprung. Till det lilla livet. Där du och jag får plats. En sak till - att rädda gamla 'ödehus' i vårt avlånga land vore väl något att satsa på. Då blir det till slut en By ett samhälle som vi kan kalla vårt. Tillsammans klarar vi den här omställningen. Och sen se tillbaka. Våra värderingar. Visst klarar vi det. Vi ska klara det. Världen är alldeles för vacker för att den ska förstöras.


Känns som om jag har predikat färdigt. Idag har jag varit och handlat närodlat. Blommor, perenner som ska ned i jorden. Ägg och tomater. Så gott med lantägg, blir en underbar omelett. Så. Ta det lungt och ta ett djupt långt andetag. Unna dig en god kopp te. Det ska jag göra. Sen ut i trädgården en sväng. Kram. 


G L O R I ARss_feed

www.Gloriaskatten.com Glorias blog