top of page
  • _

ROM

Rom

Eskilstuna den 27 Juli 2018


Rom är huvudstad i Italien och var även huvudstad i det romerska riket under antiken. I Rom ligger även Vatikanstaten som tillhör den Romersk-katolska kyrkan. Rom har 2 869 461 invånare.


Historiskt har det klassiska arvet från Grekland och rom utgjort en självklar referens inom konst, vetenskap och filosofisk klassisk bildning. Se Sveriges Drottning Kristina som konverterade till katolisicmen och övergav tronen.

Roms historia spänner över 2 800 år under vilka orten Rom härstammar från en liten italiensk by 800-talet f.Kr. till centrum för romerska civilisationen som dominerade medelhavet i sekler men som gick under för germanska stammar som blev starten för medeltiden och så småningom blev sätet för Romersk-katolska kyrkan och senare plats för Vatikanstaten. rom har fortsatt att spela en stor roll inom global politik och haft stor påverkan på Europas historia och kultur.

Läs evangelium Lukas, 2 kap. 'Och det hände sig vid den tiden att från kejsar Augustus utgick ett påbud att alla skulle skattskriva sig. Så och Josef och Maria. Josef tillhörde kung Davids ätt och begav sig till Betlehem. På vägen föder Jesu moder Maria, Jesus.


Det finns alltså anknytning till Rom. Även en av Bibelns apostlar - Paulus har gjort sin missionsresa till Rom. Paulus sista och tredje missionsresa gick till Rom. Där blev han fängslad för sin tro på Herren Jesus Kristus.

Som min storasyster Karin sa till mig en gång 'Marita vad blir Rom baklänges'. Ja, vad blir det. Det blir Mor.


Jag har nu i sommar besökt Rom. Den eviga staden. Staden som en gång var en liten by i Italien. Så är det med historia. Det börjar så obetydligt. Kung David var en fåraherde. Läser man Bibeln börjar man förstå sammanhang. Bibeln blir aldrig gammalmodig. Den är alltid 'up-do-date'.

Jag kommer här nu på Gloria's blog berätta om min resa till Rom.


Arrividerchi - på återseende!

Obs. min text ändrar sig hela tiden det är därför den har olika storlekar och stilar.0 views0 comments

Recent Posts

See All

HEJ kära vänner, mina läsare! Min blog har legat nere några månader - helt enkelt för att min dator gick sönder och det tog tid att köpa en ny. Sedan blev det strul på min sida som gjorde att det inte

http://www.gloriaskatten.com/blog/2017/11/10/VI-HAR-ALLA-EN-EGEN-V%c3%84G-ATT-G%c3%85.aspx

LILLKÖPINGSBARNEN handlar om 'deras hem och hembygd'. Av Ingrid Wallerström 1936. En skolbok som tillhör Sundbybergs folkskola, sedan finns en etikett som är fastklistrad där det står Vårda din bok.

bottom of page