top of page
  • _

BOKEN LILLK�?PINGSBARNEN


LILLKÖPINGSBARNEN handlar om 'deras hem och hembygd'. Av Ingrid Wallerström 1936.


En skolbok som tillhör Sundbybergs folkskola, sedan finns en etikett som är fastklistrad där det står Vårda din bok. Och sen en fackla.


En annan tid med en annan hembygd. Där vitsar, berättelser, sagor alltid berättades för den yngre generationen, för att man ville och önskade att en saga, ibland en sann saga skulle få leva vidare. För inte vill man glömma dem som med iver och glädje har fört den sanna berättelsen vidare. Det är det jag tänker när jag bläddrar i denna gamla bok. Snart är boken 100 år gammal. Vem läser den då. Alla dessa kapitel som till slut blev en bok.


Egentligen ska man fråga efter gamla böcker på biblioteken för då kan man jämföra nu och då. Det är viktigt att göra det ibland så man inte glömmer bort kompassen. Ni vet när det var gymnastik i skolan och det alltid blev en orienteringsdag på skolschemat. Med kompass och frågor. Sen innan man kom iväg var någon kunnig person som hade ställt in kompassen rätt så att man kunde följa den trots att man var i den stora skogen. För visst är det lätt att gå vilse. För att inte tala om hur rädd man kunde bli när man inte visste åt vilket håll man skulle gå. De som är vana vandrare lämnar alltid lite spår efter sig så de vet 'javisst' här ska jag ta av så jag kommer hem igen. Väl framme igen efter någons timme springandes i skog och mark väntade alltid saft och någon form av bulle.


Det var så sant. Årets valborg bjöd på äkta finska munkar. Kommer så väl ihåg min kära mor som alltid bakade till oss barn. Vi var ju så många. Bullarna tog jämt slut. Så finska munkar var något annorlunda. Som alla vet är det en finsk tradition med munkar och den finska drycken 'sima'. Jag har inte bakat finska munkar själv utan man blev så bortskämd av mamma. Kanske jag ska försöka mig på den finska traditionen och bjuda på munkar med sima. Den är något så god, en syrlig dryck med smak av citron och russin. Ja, som ni säkert förstår så var nästan russinen det som man hoppades på skulle ramla ned i ens mugg.


Denna helg lovas det sol och nu får man verkligen passa på och njuta av sol och värme. Om inte annat får man köpa färdiga munkar med fläderblomssaft. Sitta på balkongen och bara insupa denna soliga helg.


Själv har Gloria fullt upp med att sicksacka hemma i min lägenhet eftersom alla fönster ska bytas ut till nya fönster och det betyder i själva sakfrågan att möbler, blommor och gardiner ska bort så att arbetarna kan få göra sitt jobb så bra som möjligt. Så i mitt fall är balkongen helt tom på möbler och allt som var på balkongen finns nu inne i lägenheten. Men, ut med solstolen, fram med kaffekoppen. Titta efter vart solen befinner sig för att få lite D-vitamin. Njut kära vänner av en helg med sol, vänner och kaffe eller något annat som piggar upp.


En trevlig helg och här kommer en sommardryck. Varsågoda.


2 stora grapefrukter

1 liter jordgubbar

3 liter is

5 dl. rå flädersaft

7 liter sodavatten

1 kruka färsk mynta


Pressa saften ur 1 1/2 grape och skär resten i tunna skivor. Lägg grapeskivor, jordgubbar och is i en stor glasskål eller saftskål och häll i med flädersaft, sodavatten och den pressade grapesaften, rör om och lägg ner myntablad.


Ha det gott.


G L O R I A


NI SOM HAR HITTAT DENNA SIDA ÄR DEN SIDAN SOM JAG SNART KOMMER ATT ANVÄNDA OCH HETER FORTFARANDE GLORIASKATTEN.0 views0 comments

Recent Posts

See All

HEJ kära vänner, mina läsare! Min blog har legat nere några månader - helt enkelt för att min dator gick sönder och det tog tid att köpa en ny. Sedan blev det strul på min sida som gjorde att det inte

http://www.gloriaskatten.com/blog/2017/11/10/VI-HAR-ALLA-EN-EGEN-V%c3%84G-ATT-G%c3%85.aspx

SYRENEN BLOMMAR FÖR FULLT Dom här veckorna har jag cyklat i Eskilstuna väldigt mycket. Det är bra för motionen samt så har all blomsterprakt blommat ut långt före sin tid. Man brukar följa blommans vä

bottom of page