top of page
  • _

COLLESEUM

Stockholm den 1 oktober 2018COLLOSEUM I ROM är ju ingen vanlig byggnad. Hela Europa är ett enda stort museum. Även Norden har underbar arkitektur med gamla gator, 'gamla stan' och magnifika gamla byggnader och fastigheter. För att inte tala om herrgårdar och slott. En annan tid med andra människor skapade denna underbara tidsålder. Dom flesta tycker nog 'det var bättre förr'. Rent materiellt har människan aldrig varit så rik som hon har det nu. Finns ingen hejd på vad vi kan göra eller köpa. Men historia går inte att köpa. Den kan bara upplevas.


En het dag i Rom när luften dallrar av värmen undrar jag - hur har jag hamnat här. Självklart har Rom hägrat i min önskedröm att 'vem vill inte vara där'. I alla fall jag. Som jag tidigare har berättat från min romresa har staden kullerstenar som vägar. Och Rom är stort. Och historiskt. Man hinner absolut inte med så mycket eftersom man bör ha tid, tålamod, god kondition och motion får man. Ändå hade jag gymnastikskor på mig som var väl använda. Ändå fick jag skoskav. Nästa dag hade jag skoskav - men då på ett annat ställe. Det gjorde mig extra försiktig.


Denna Colloseum byggdes 70 eft. Kristus. En gigantisk stor amfiteatern som var till för att roa romarna på sin tid. Flaviska amfiteatern heter den som står mitt i Rom. 524 meter i omkrets och 48 meter i höjden. Här visades olika spel, djurfäktingar, teater, gladiatorspel samt ve och fasa avrättningar. Byggnaden i sig hade olika finesser. Under golvet fanns den en möjlighet att fylla den med vatten så att båtar kunde flyta omkring där, som tex. riktiga sjöslag. Gladiatorspelen hade hissar och burar där djur kunde kämpa och komma upp i arenan för att förhöja de olika spelen. I taket satt det 240 vajrar där tygstycken var fästa så att gästerna blev sönderbrända av sol och vind. Det fanns plats för 50.000 åskådare och för att folk skulle kunna komma in och åka ut fanns det 80 olika ingångar. kejsaren och de högt uppsatta männen i rom hade egna platser medan allmänheten fick trängas i de 76 andra ingångarna. Ja, så var det på den tiden omkring Jesu liv, korsfästelse samt uppståndelse. Lärjungarnas tid på jorden när de fick den Helige Ande som fyllde dom med kraft och visdom. Hur skulle de annars ha vågat sig ut på den konsten att predika om Jesus. En person som blev korsfäst. En som blev till allmän beskådning. Lärjungarna till Jesus var dock modiga - de började att bilda församlingar efter Jesu död. Se bara på evangelierna som finns att läsa i Bibeln. Där står det om och hur Jesus levde. Han var inte som alla andra. Han var modig. Utmanade de skriftlärda eftersom Jesus var väl förfaren i skrifterna. Han hade svar på tal. Om vad skrifterna sa och vad alla profeter hade sagt om Messias.


Att skåda på Colloseum och inse att den tiden var inte rolig att vara född i. Att vara ofrälse på den tiden måste ha varit hemsk. Fattig ännu värre. Samt att Rom i sin linda var en liten by. Betänk detta. Bibelns främsta apostel Paulus var - innan han blev kristnad av Gud själv. Var en tyrann. Han förföljde kristna så till den minsta grad att han var fruktad av människor. En grym man som bara hade en vilja att förgöra dom kristna med andra ord Jesu lärjungar eftersom dom var ju inte så många på den tiden. Men folket visste mer, de hade hört Jesus när han vandrade på jorden. Vad var det som gjorde Jesus så omtyckt. Jag tror det var att han som person var väldigt stark. Han tog parti för den svage. Syndaren. Gav förlåtelse. Helade sjuka människor. Gav dem hopp och liv.


Ja, detta var en historisk tid. Att efter Jesu död byggdes detta tempel, teater. Livet fortsatte som vanligt kan det tyckas. Men ändå inte. Lärjungarna som tillhörde Jesu skara fick lida. Aposteln Paulus fick lida när han valde att följa Jesus. På vägen till Damaskus blev han stående - en röst från himlen kom 'Saul, varför förföljer du mig'. Paulus frågade rösten 'vem är du'. Rösten säger 'jag är Jesus, den som du fölföljer'. Då blev Paulus blind i tre dagar. Så stark var ljuset från himlen som bländade honom. Efter denna händelse blev Paulus kristen. Och gjorde tre missionsresor. Den tredje resan gick till Rom.


Med denna berättelse om staden Rom i Italien återstår mycket att se. Få se om jag kommer dit igen. Med andra skor som inte ger mig skoskav.


Härmed önskar jag alla Er kära läsare i Gloriaskatten en underbar höst med mycken god fika, varm choklad, varma smörgåsar. Lugna hemmakvällar. Att tända ljus i trädgården eller på din balkong. Bara vara och njut av denna underbara årstid.


K R A M


G L O R I A

0 views0 comments

Recent Posts

See All

HEJ kära vänner, mina läsare! Min blog har legat nere några månader - helt enkelt för att min dator gick sönder och det tog tid att köpa en ny. Sedan blev det strul på min sida som gjorde att det inte

http://www.gloriaskatten.com/blog/2017/11/10/VI-HAR-ALLA-EN-EGEN-V%c3%84G-ATT-G%c3%85.aspx

LILLKÖPINGSBARNEN handlar om 'deras hem och hembygd'. Av Ingrid Wallerström 1936. En skolbok som tillhör Sundbybergs folkskola, sedan finns en etikett som är fastklistrad där det står Vårda din bok.

bottom of page