top of page
  • _

FONTANA DI TREVI

FONTANA DI TREVI


Genom Roms gator promenerar vi vidare. Vi bor på ett område som heter Trastevere. Alla vägar bär till Rom. Säger sägnen. Jag börjar tro det. Det finns massor av restauranger på varje liten gata finns det matställen. Det är varmt i Rom, sommaren är het. Över 30 gr. i skuggan. Många sitter under parasoll och svalkar sig. Otroligt mycket folk som är ute och promenerar. Vad som är underbart i Rom är att det finns musik. Olika grupperingar sjunger, uppträder och spelar instrument. Vi är på väg till Fontana di Trevi. Den världsberömnda filmen la dolce vita som spelades av den svenska skådespelerskan Anita Ekberg tillsammans med den italienske skådespelaren Marcello Mastroianni .

Fontana di Trevi kallas även för trevifontänen belägen vid Piazza di Trevi i centrala Rom. Den projekterades av Giovanni Bernini och fullbordades av Nicola Salvi 1762. Ordet Trevi betyder 'tre gator' som bildar tre gator framför fontänen.


Fontana di Trevi består av en stor bassäng ur vilken klippor befolkade av vattenväsen som reser sig. De är gigantiska skulpturer som skapar denna magiska spänning som finns i luften. Själva fontänen är sänkt och runtom finns trappor som fungerar som sittplatser, även murar finns runtom. Bakgrunden ser ut som ett enda stort berg med dessa stora 'gudar med sina hästar' som verkligen speglar tidens historia. Den historia som lätt glöms bort om man inte är påläst och försöker hitta bakgrunden till denna gigantiska vackra fontän. Temat för fontänen är vatten. Den finns överallt. Vattnet i luften finns i kaskadernas vattenstänk och rinner fram ur flera olika ställen. Hästarna ser ut som om de ska springa ut i folkmassorna när som helst. Den ena hästen är tyglad och lugn, den andra är vild och otämjd. Det är upplevelsen av det grönskimrande vattnet som är upplyst på kvällarna samt att det hela tiden sprutar ut vatten som fontäner och sen dessa stora skulpturer. Magnifik. Fontana di Trevi symboliserar fruktbarheten och hälsan. Legendens jungfru pekar ut källan för de romerska soldaterna och Agrippa övervakar det hela. Även frukter, sädesax, druvor och blommor finns med.


Denna fontän förstår jag är omhuldad av Rom, Italien. Jag skulle som turist och betraktare säga att hela Rom är ett enda stort Museum. Varje gata är historisk. Det finns lämningar överallt från storhetstiden. En storhetstid som ändå blev förlorad. Ett ordspråk når mig 'stolthet går före fall'. Läser man den romerska historien så finns det spår av detta. När en stad eller ett land inte längre lyssnar på Gud eller inte bryr sig om alla 'de minsta' det vill säga folket - då mister man något. Att lyssna på andra är en konst i sig. Det spelar ingen roll vilket århundrade vi talar om. Att värna om det sanna. Att läsa Bibeln. Att bedja. Gå till doms med sig själv. Betrakta sig själv utifrån en annan är viktig. Det lär oss historien. Låt oss tillsammans böja knän inför den högste och be om våra synders förlåtelse. Det är min väg genom livet.


När jag vill veta lite mer om Rom så blir jag förvånad. För många hundra år sedan var det en liten by. En by. En avlägsen by med lite människor. Någonstans i denna by fanns det någon eller några som hade sina drömmar och ideal. Drömmar kan ge oss frihet och en längtan. När jag tänker på denna by ser jag små stigar, gamla vägar med hästar och kärror. Små hus efter vägarna. Självklart åkrar och havet. Människor. Familjer med barn. Kyrkor som på söndagar kallar till gudstjänst. Middagar med kaffe. Värme. Solen som skiner och ger värme. Visst är det fantastiskt. Kan ni tänka er Rom som en liten by i Italien. Idag närmare 3 miljoner i centrum.


ROM bildades år 753 fr. Kristus, på sju legendariska kullar vid floden Tibern av Romulus. Romulus var enligt romersk mytologi den som tillsammans med sin tvilingbror Remus som grundade Rom den 21 april 753 f.Kr. och efter att ha dödat sin bror blev det romerska kungadömets första kung med regeringstiden på 753 f.Kr.-716 f.Kr. Enligt leenden var tvillingarna söner till krigsguden Mars och vestalen Rhea Silvia. Som nyfödda sattes de ut för att dö med blev räddade av en varg som gav dem di och sedan vuxit upp hos en herde. Skyddshelgon Jesu lärjunge Petrus och aposteln Paulus. Läs även i Bibeln vilka dessa var.r

När man besöker platser, städer och huvudstäder finns alltid en aura i en stad. Jag tror att Roms aura kommer från den lilla byn som fanns här för många hundra år sedan. Att drömma från en liten by till en stor stad, i detta fall till en huvudstad är stort nog. Vad drömmer du om. Jag drömmer om Gloriaskatten - en kulturpark utomhus som är inne. Vem vet kanske med en Fontana di Trevi fontän någonstans i Gloriaskattens kulturpark mitt i Stockholm. Det vore väl något. Upplyst om natten med en Italiensk by i bakgrunden. GLORIASKATTEN F�?R �?NSKA ALLA L�?SARE EN UNDERBAR HELG OCH DU, GL�?M INTE DINA DR�?MMAR. DE FINNS D�?R F�?R DIG. K R A M G L O R I A PS. jag har nu skrivit inlägg som tyvärr har kommit bort. Få se om denna publiceras i min Blog/Gloriaskatten. Därav finns inget foto eftersom redigering tillåter inte ett foto i efterhand. Med det kommer i nästa bloginlägg.

1 view0 comments

Recent Posts

See All

HEJ kära vänner, mina läsare! Min blog har legat nere några månader - helt enkelt för att min dator gick sönder och det tog tid att köpa en ny. Sedan blev det strul på min sida som gjorde att det inte

http://www.gloriaskatten.com/blog/2017/11/10/VI-HAR-ALLA-EN-EGEN-V%c3%84G-ATT-G%c3%85.aspx

LILLKÖPINGSBARNEN handlar om 'deras hem och hembygd'. Av Ingrid Wallerström 1936. En skolbok som tillhör Sundbybergs folkskola, sedan finns en etikett som är fastklistrad där det står Vårda din bok.

bottom of page