top of page
  • _

I SLUET AV SENSOMMAREN

Några rader så här på sensommaren, för igår skrev jag ett nytt inlägg som bara försvann helt. Så jag fick skriva till Vistaprint igen att kolla varför inte min hemsida fungerar.


Ni vet hur det är, man ger järnet när man vill berätta något och vips är det borta. Då har man redan glömt vad man ville säga och nu sitter jag här och försöker komma på vad det var.

Igår var det den sista september och det räknar jag som sensommar. För vi har ju också Britt-sommar kvar och de dagarna är ju snart här. Uttrycket Brittsommar hänger ihop med Birgitta och Britta, som har namnsdag den 7 oktober. Ursprungligen därför att vi i Sverige firade då den Heliga Birgittas helgonförklaring 7 oktober 1391. Det var då det hölls 'Brittsmässa', ibland skrivet som Brittsmäss. Som dessutom var en officiell höstmarknad. Ibland sägs att det endast är varma perioder runt den 7 oktober som kan kallas Brittsommar. I engelskan kallas den dagen för 'Indian summer'. Begreppet används också i USA och Kanada om en återkommande period på hösten med varmt och lugnt väder som kan innehålla dis och solrök som betyder dimma. Den uppstår när marken fortfarande är varm men luften är kall.


Med andra ord får vi helt enkelt vänta till den 7 oktober/den Heliga Birgitta dagen/Indian summer hur vädret är den dagen. För nu är vi inne i den första höstmånaden Oktober. Det betyder alltid något särskilt. För mig som älskar hösten och vintern är det mysigt när hela naturen skiftar i olika färger och börjar att förbereda sig för vintern. Det blir kallare. Snart dags för mössa och vantar. Sen har vi ju även kanelbullens dag då många stökar i köket och bakar våra härliga svenska bullar. Jag föredrar mycket kardemumma i mina bullar och mindre kanel. Men det är en smaksak, dessutom brukar jag lägga tunna skivor av äpplen när jag bakar med lite mandelmassa.


Sen har jag faktiskt städat min balkong inne i stan och har fårskinn på en fåtölj som jag brukar sitta på och dricka en varm choklad nu eller en kopp kaffe om det är mitt på dagen. Nästa gång ska jag berätta om 'golden milk'. Hur och vad den består av. Men NJUT nu fortfarande av de fina höstdagar som oktober består av med varm choklad och en god bulle.


K r a m


g l o r i aÂ
0 views0 comments

Recent Posts

See All

HEJ kära vänner, mina läsare! Min blog har legat nere några månader - helt enkelt för att min dator gick sönder och det tog tid att köpa en ny. Sedan blev det strul på min sida som gjorde att det inte

http://www.gloriaskatten.com/blog/2017/11/10/VI-HAR-ALLA-EN-EGEN-V%c3%84G-ATT-G%c3%85.aspx

LILLKÖPINGSBARNEN handlar om 'deras hem och hembygd'. Av Ingrid Wallerström 1936. En skolbok som tillhör Sundbybergs folkskola, sedan finns en etikett som är fastklistrad där det står Vårda din bok.

bottom of page