top of page
  • _

J U L E N

JULEN

JULHELGEN 2018


Nu närmar vi oss julen. Imorgon är det fjärde advent. Vi tänder ljuset som för oss närmare Jesu födelse. När Gud i sin himmel bestämde att Guds son skulle göra oss sällskap på jorden. Ja, det är därför vi firar Jesus. När man som jag tillhörde en stor familj med sju syskon hade vi en vana att tillsammans med mamma, julstäda. Vi bodde ju ganska stort. Antingen i en fyrarums villa med källare i Granbacken, Torshälla eller i ett stort herrgårdsliknande bondgård i Grundby och sen byggde vår far en väldans stort hus av vitt tegel som kom att kallas för 'det vita huset'. Det var ju bara bondgårdar på den tiden ute på landsbygden. Så när ett vitt tegelhus på 325 kvm. byggdes så blev det helt enkelt 'det vita huset' på landet. Varför. Jo, pappa var ju kalkonfarmare och alla ville ha en kalkon till jul så när man skulle förklara i telefon vart den skulle hämtas blev det 'det vita huset'. Jag minns det som igår, när jag berättade att jag bodde 'i det vita huset'. Inte visste jag att det fanns ett hus i Amerika som kallades för 'det vita huset'. Nej, svarade jag mer än en gång. Jag bor inte i Washington i 'det vita huset'. Men varför blev det så. Helt enkelt att mina föräldrar var så nära att lämna Sverige och flytta till Kanada. Många medlemmar som då tillhörde den finska församlingen i Filadelfia hade lämnat Sverige på sent 1960/70-talet och emigrerat till Kanada. Vancouver. Det var bestämt. Jag var förtjust i tanken att flytta långt bort. Till ett annat land. Vi skulle lämna Grundby. Pappa skulle bli Farmare på heltid. Sälja kalkoner. Där försvann många av mammas och pappas vänner i församlingen. En dag kom min storasyster Karin in till mig och ville prata. Om Kanada. Hon var väl kanske 17-18 år och jag var 14-15 år. Min storasyster var bekymrad. Hon ville inte flytta till Kanada. Hon ville bo kvar i Sverige. Kommer inte ihåg vårt samtal bara att hon sa till mig 'Marita, be till Gud nu att vi inte ska flytta till Kanada'. Det var så svårt för mig att be den bönen till Gud,för jag ville ju flytta. Långt bort till ett annat land som flöt av guld och honung. Efter en lång tid av tänkande, än hit än dit, vad skulle bli bäst, vad var bäst. Till slut bad jag till Gud. Vi flyttade inte utan stannade kvar i Sverige. Tänk, jag hade varit en Farmares dotter. Talat engelska. Bott i Kanada. Lärt mig ett annat lands seder och bruk. Men det blev inte så. Ja, nu kom jag av mig om julen men det är bakgrunden till att vår pappa istället blev kalkonfarmare i Grundby och mina föräldrar köpte denna stora bondgård med ladugårdar till. Och byggde Det vita huset.Så inte kunde mamma städa själv vårt hem. Nej, vi delade in huset i olika delar så vi hjälpes åt alltid. Ut med mattor, damma och sen torka av alla golven. Våra egna rum fick vi julpynta själva. Det var självklart det roligaste. Även att städa tillhörde julen. Självklart åt vi julskinka med tillbehör på julafton, på juldagen åt vi kalkon och på annandag blev det lutfisk. Som min mamma bakade. Hon älskade att baka. Så det var helt fantastiskt hennes kak- och tårtbord. Jo, men visst blev vi bortskämda. Vi i vår familj levde länge utan tv så först när jag hade fyllt 20-21 år kom tv in i vårt hem. Men varje jul så spelade vi och sjung alla julsånger. Så sju barn fick välja var sin julsång. Jag valde Nu tändas tusen juleljus. Den kunde jag utantill.


På julottan i Filadelfia sjöngs ofta psalm 118. Fröjdas vart sinne julen är inne, Frälsaren kommen är Se huru ljusen brinna i husen prisande vännen kär. Med dessa rader VÄLKOMNAR VI JULEN OCH FRÄLSAREN till våra hem. För hans skull har vi städat, bakat, lagat den goda julmaten. Handlat julklappar och klätt den fina julgranen. Vi anstränger oss för att vara snälla och blida på julhelgen. Barnen leker med sina julklappar och har fullt upp. Det betyder att far och mor i huset kan unna sig lite egentid. Det är vad jag önskar Dig.


Så k ä r a läsare av Gloriaskatten, önskar jag Dig och din familj en angenäm jul och en tid av närhet, kärlek, omtanke, många julkramar, god mat och mycket musik. Men även att lyssna på Herrens ord. Antingen på tv's jul gudstjänst eller att själv besöka närmaste kyrka, kanske julottan till dom som inte är morgontrötta, sist men inte minst julevangeliet från Nya Testamentet.


GOD JUL OCH ETT GOTT NYTT ÅR

önskar jag dig.

G L O R I A
0 views0 comments

Recent Posts

See All

HEJ kära vänner, mina läsare! Min blog har legat nere några månader - helt enkelt för att min dator gick sönder och det tog tid att köpa en ny. Sedan blev det strul på min sida som gjorde att det inte

http://www.gloriaskatten.com/blog/2017/11/10/VI-HAR-ALLA-EN-EGEN-V%c3%84G-ATT-G%c3%85.aspx

LILLKÖPINGSBARNEN handlar om 'deras hem och hembygd'. Av Ingrid Wallerström 1936. En skolbok som tillhör Sundbybergs folkskola, sedan finns en etikett som är fastklistrad där det står Vårda din bok.

bottom of page