top of page
  • _

LJUSARE DAGAR

LJUSARE DAGAR.


Ljusare dagar är välkomna. I alla fall om man bor i Norden. Sverige.


Efter vinterns mörker skymtar vi ljuset, den har kommit närmare. Dagarna har blivit längre och vi behöver inte tända lampan lika tidigt längre. På det sättet sparar vi energi. Kommer ni ihåg på 1980 talet när det var energikris. Alla boende i vårt land rekommenderades till att spara energi. Vi skulle släcka lampor i de rum vi inte vistades i. Inte använda onödig energi. Många började släcka i sina rum. Det kommer jag så väl ihåg. Sen fick man inte heller åka så mycket bil. Vi skulle spara på bensinen också. Det var ju inte så svårt. Många åkte kollektivtrafik. I alla fall i Stockholm. I bästa fall kan man alltid promenera.


Minns så väl när jag bodde i Kristineberg. Det var en ljuvlig dag. Morgonsolen stod högt på himlen. Snön gnistrade i tusen olika stjärnor. Jag hade flextid, det betyder att jag fick börja klockan 07.00 på morgonen till senast klockan 09.00. Jag bestämde mig. När barnen hade fått sin frukost och var på väg till skolan så klädde jag mig varmt. Jag tog en promenad till mitt arbete den morgonen. Den glömmer jag inte. Inte bara jag tänkte det, tror att halva Stockholm var ute den morgonen. Det gick folk på gatorna och även på isarna. Även jag tog sjövägen. Dock inte så långt ut, det var andra som gjorde det. Vilken morgon. Vad vackert det var. Jag närmade mig Stadshuset och nu var det inte långt kvar. Men jag hade en önskan kvar, gick förbi Stockholms godaste konditori som hade världens godaste bullar. Jag gick in där och köpte min goda nybakade bulle och på jobbet hade en snäll själ satt på kaffepannan. Vilken lycka. Jag hade alltid DN med mig så jag fick en liten stund på morgonen med kaffe, bulle och dagstidning.

Den morgonen är en av mina bästa minnen av mitt yrkesliv. Jag har fler fina minnen, tanken är att jag ska skriva ned alla mina tidigare inlägg i Gloriaskatten till en bok. Men jag har ju så mycket att städa. När ska jag hinna.


Nu ser jag ut genom fönstren och jag ser att de behöver tvättas. De blir tvättade och jag har även hängt upp rena gardiner. Jag byter alltid gardiner. Mer mörka till hösten och ljusa till sommaren. När fönstren är putsade ser man hur dammigt allt är. Det är damm överallt. Ja, så är det. När åren går så händer något med tiden. Den går fortare. Tycker inte att jag hinner med den. Men vad göra. Man får helt enkelt pausa tiden och bryta lite mönster. Sätta på kaffet. Baka bullar eller matbröd. Handla lite gott. Tända ljus. Sätta på en duk på köksbordet. N J U T A. Bort med alla måsten - bara njuta - pausa.


Som det ser ut nu har jag hunnit med att damma. Är nästan klar. Ni vet, man gör det jobbigaste sist. I alla fall jag. Har en massa garderober jag egentligen behöver rensa och helst av allt - hänga ut på balkongen och vädra ut garderoben. Men det får nog vänta. Jag vill göra påskfint. Så jag gör en sak i taget.


Kära Vänner - Glorias vänner - ni anar inte hur roligt det är att få nya läsare och kunna behålla sina gamla trogna läsare. Jag verkligen uppskattar er, ska ni veta. Utan er, mina älskade läsare - ingen Gloria's blog. Så ni är G U L D värda. Vill berätta att jag har en ny läsare i USA Los Angeles, Beverly Hills. Mexico ett ställe som heter Matamoros nära San Juan. Canada Yellowknife samt självklart läsare i Stockholm. Vad vore jag utan er. Ni ger mig bränsle.


Kära läsare - städa i tid, fram med en härlig duk på köksbordet och i vardagsrum. Varför tänker ni. Jo, för att det är någon kär gammal dam som har sytt och broderat den med kärlek. Jag kallar det för duk-kultur eller kultur-duk. En människa - som du och jag - som har njutit av sin duk hela sitt liv. Gå på loppis eller second hand, där finns mycket fint att köpa för en billig peng. Snart sitter vi ute på balkongen eller verandan med en kopp kaffe eller en mugg te. Vilket som. Bara njut nu av sol, fågelkvitter och en god bulle. Det gör jag. Med en fin duk.


K R A M


G L O R I A


1 view0 comments

Recent Posts

See All

HEJ kära vänner, mina läsare! Min blog har legat nere några månader - helt enkelt för att min dator gick sönder och det tog tid att köpa en ny. Sedan blev det strul på min sida som gjorde att det inte

http://www.gloriaskatten.com/blog/2017/11/10/VI-HAR-ALLA-EN-EGEN-V%c3%84G-ATT-G%c3%85.aspx

LILLKÖPINGSBARNEN handlar om 'deras hem och hembygd'. Av Ingrid Wallerström 1936. En skolbok som tillhör Sundbybergs folkskola, sedan finns en etikett som är fastklistrad där det står Vårda din bok.

bottom of page