top of page
  • _

MIDSOMMAR

21 juni 2018


MIDSOMMAR


Midsommar, blommor i håret, jordgubbstårta, smultron på timotejtråd. Och en massa annat.

Sommarsolståndet är idag den 21 juni. Dagen då inget somnar. Solen lyser hela dagen och hela natten. Det är solens dag. Sommarsolståndet kallas den tidpunkt då solen står som högst på norra halvklotet. Då är natten här som kortast under året och dagen som längst.


Det blir inte becksvart ute någonstans i Sverige eftersom solen bara är en bit under horisonten nordlig riktning. Under natten råder skymning som övergår direkt i gryning. Från polcirkeln och norrut går solen inte ned alls, tex. Kiruna där är det dag hela dagen idag. Tidpunkten för sommarsolståndet varierar något mellan olika år. Natten före eller natten efter sommarsolståndet är årets kortaste söder om polcirkeln. I praktiken förändras nattens liksom dagens längd ytterst lite under några veckor kring sommarsolståndet. I år inträffar sommarsolståndet torsdag den 21 juni kl. 12.07 svensk tid. Det betyder att det är torsdagen som är årets längsta dag och att natt mellan onsdag och torsdag den kortaste natten i år. Vilken magi.


Vem vill inte gå ut i natt för att se när dessa sommarväsen dansar på ängen, de ljuvliga älvorna med långt ljust hår. De håller varandra i händerna och dansar så fint över våra småsjöar och vikar. Trolskt. Tror minsann att jag ska måla en älva som dansar i nattens dunkla sken när solen skiner över älvor och alla nattens djur som säkert inte somnar. De bara blundar och känner doften av färsk gräs. Bin som surrar. Vinden som hörs i den lätta blåsten. Sjöbrisen som lyfter älvorna över nejden och de skrattar och ler och njuter av den svenska sommarnattens vindelflöjt. Det finns en film som så bra visar den svenska sommarsjälen. En gammal svensk sommarfilm som jag ALLTID ser på en sen höstkväll och det tjuter ifrån höstvindarna. Då kryper jag ned i soffan och tänder mina ljus, har gott te och en härlig varm smörgås som har blivit klar i ugnen. Då tar jag fram filmen och njuter. Den heter Driver dagg faller regn, från 1946. Svartvit film. Inga nyanser. Bara kärlek som de får kämpa för. Det är Mai Zetterling och Alf Kjellin som spelar i huvudrollen.


Den svenska sommarsjälven. Finns den. Det tror jag på. Vi liksom vill hejda sommaren som oftast dansar förbi oss med ett leende. Och vi svenskar njuter som aldrig förr. För vi vet att här i våra nordligaste hörn på jorden infaller mörkret och det blir kväll tidigt. Det är nog så att vi vill fånga det som kallas för livet. Så mina kära läsare. Njut av sommar och sol och koskit i hagen. Klappa en ko i kohagen. Hälsa på djuren som får vara ute.


Med dessa ord önskar jag alla Läsare välkomna till min nya men ändå vanliga hemsida En Underbar Midsommar.

G L O R I A


0 views0 comments

Recent Posts

See All

HEJ kära vänner, mina läsare! Min blog har legat nere några månader - helt enkelt för att min dator gick sönder och det tog tid att köpa en ny. Sedan blev det strul på min sida som gjorde att det inte

http://www.gloriaskatten.com/blog/2017/11/10/VI-HAR-ALLA-EN-EGEN-V%c3%84G-ATT-G%c3%85.aspx

LILLKÖPINGSBARNEN handlar om 'deras hem och hembygd'. Av Ingrid Wallerström 1936. En skolbok som tillhör Sundbybergs folkskola, sedan finns en etikett som är fastklistrad där det står Vårda din bok.

bottom of page