top of page
  • _

MINA NYA GRANNAR

MINA NYA GRANNAR

Stockholm den 9 april 2019


Nu har jag vistas några dagar ute på landet. Med frisk luft. Vindar som rör om alla löv som jag försöker kratta ihop. Men vad gör det egentligen. Går vi ut i skogen är det fullt med löv. Ingen enda är ute i skogen med en kratta. Ja, det skulle väl vara jag i sådana fall. Men där går gränsen. Jag måste tänka till. Vad gör man med trän som tillhör slyträd, ni vet sådana träd som sprider sig och inte gör någon nytta. Nu har de växt på längden och visst det är fint på sommaren med alla träd men när hösten kommer och löven bildar ett täcke över marken. Ni vet


När jag sitter vid bordet i mitt kök ser jag ut genom fönstret. Jag har lagt dit en liten fågelmatare så jag har lite sällskap där ute bland träden. Tidigt i senvintern kom några dagar med värme och sol och vips så var fåglarna framme och gjorde bon. Det gick så fort att när jag skulle rengöra fågelholkarna så pep det redan. Fråga mig inte men det var en väldans tidig fågelkull. Vad göra. Inget. Hoppas bara på att de små skrikande näbbarna får vara ifred. Men ack, vad har hänt med fågelholken. Jo, jag har i min trädgård hackspett som också får en fågelunge varje år. Och de gör som dom brukar göra. De hackar i träden. Den här rackaren till hackspett har hackat i fågelholken. I den lilla 'dörren' in till holken så att själva dörren har blivit större och vad har hänt där då. Jag gick förbi holken för att lyssna om jag hörde pipen ifrån den lilla tidiga fågelkullen. Men det var tyst. Fast inget pip längre. Fanta vad arg jag blir. Hackspetten har ätit upp fågelungarna. Ja, de äter till och med fågeläggen. Jag ser skal lite här och där på tomten. Men när jag sitter där på bordet i kök och dricker mitt kaffe ser jag en väldans liten fågelunge som har hittat till matstället. Herregud, vad glad jag blev. En har i alla fall klarat sig, kanske att den låg längst in i holken. Ja, naturen kan vara grym.


Mina nya grannar - vad gör dom. Det är skator. En hona och en hane. De hämtar pinnar hela tiden. Båda två jobbar som attan. De flyger med pinnar i dagar. Jag ser utifrån att de börjar bygga sin bo med yttre skal och själva boet innifrån är inte klart. Jag ser hur skatan bygger men är inte klart. De pausar. Kan vara borta i timmar. Tror att de vilar sig någon annanstans. Sen nästa morgon håller de på och bygger igen. Ni vet skrönan när man var liten 'ta in alla silverskedar för dom tar skatorna direkt'. Så nu vet ni att mina nya grannar är skator och då undrar jag naturligtvis hur de ska skydda sina ungar från hackspetten eftersom deras bon är så stora. Ja, jag får se och berätta för er sen hur det går med deras skatbo. Som liten flicka gick jag och letade efter fjädrar från skator därför att deras fjäder var så vacker. Skiftade i alla möjliga färger. För att inte tala om om skolornas stora och fina fågelplanscher som man fick gå fram till och riktigt studera deras fjädrar.


Kära Gloria läsare, snart närmar sig påsken och det känns bara bra. I Södermanlands län har vi inte haft så mycket snö i år så själva vintern har känts väldigt lång, en sån där vinter med lite snö gör att det gråa vintervädret känns långt. Men snart så kommer de flesta av oss njuta av påskliljor, påskägg och GOD MAT. Jag njuter av hemlagad mat men samtidigt har vi riktigt fina restauranger som faktiskt är utbildade kockar och kan sin sak. Så ja, hade jag en chans att hitta ett påskbord så skulle jag inte tacka nej. Men till dess. Ha nu underbara dagar tills påskledigheten kommer och gör som jag. Ska börja påskpynta snart.


K


GLORIA

2 views0 comments

Recent Posts

See All

HEJ kära vänner, mina läsare! Min blog har legat nere några månader - helt enkelt för att min dator gick sönder och det tog tid att köpa en ny. Sedan blev det strul på min sida som gjorde att det inte

http://www.gloriaskatten.com/blog/2017/11/10/VI-HAR-ALLA-EN-EGEN-V%c3%84G-ATT-G%c3%85.aspx

LILLKÖPINGSBARNEN handlar om 'deras hem och hembygd'. Av Ingrid Wallerström 1936. En skolbok som tillhör Sundbybergs folkskola, sedan finns en etikett som är fastklistrad där det står Vårda din bok.

bottom of page