top of page
  • _

MINIMALISM

MINIMALISM


Stockholm den 13 november 2019.


Minimalism lyssna på det ordet.

Mini-ma-lism det betyder inte micro men nästan. Såg och lyssnade på tv ikväll, ett samhällsprogram. Det handlade om tre personer. En ung tjej som var influencer i Kina som varje dag på fbk eller Instagram visade sina kläder som hon handlade eller fick använda kläder som reklam. Hon shoppade nya kläder varje dag. Som lockade miljoner unga att följa henne och hennes kläder. Den andra personen hade sålt allt han ägde. Fast han var rik valde han bort det mesta i sitt liv. Det enda som var viktigt för honom var en ryggsäck eller ska man säga en weekend väska, där hade han allt som behövdes för honom. Den tredje var ett gift par de hade en stor fin modern lägenhet och den var inredd minimalistisk. Alltså inga mattor, tavlor eller något annat som kunde visa att deras lägenhet var deras egen. De bodde och levde i den och tog de en promenad i staden så var det inget som de behövde.


Idag läste jag en artikel som handlade om tåget. Ett sådant där vanligt tåg som inte far fort genom stad och landskap utan om de första tågen som byggdes i vårt avlånga land Sverige. 'Oscar den II åker tåg. Publicerad 18/6 1949. Invigningen av den smalspåriga järnvägen från Lidköping till Skara i november 1874. Kungen, med uppvaktning, fick åka i en speciell salongsvagn, i övriga vagnar fanns inbjudna plus en blåsorkester i öppen vagn plus en vagn med raketer. Det var snöstorm på vägen men väl framme, Lidköping höll kungen ett kraftfull tal där han hyllade järnvägens bidrag till nationens sammanhållning varpå man åt festmiddag på stadshotellet.'


'Under år mellan 1853-1900 gick en tredjedel av statsbudgeten till järnvägsbyggande. Femtiofemtusen man jobbade intensivt år efter år med att lägga räls. Det dröjde inte länge förrän den svenska järnvägen hade integrerats i kulturlandskapet och blivit en lika naturlig del som gärdsgårdar, härbren och kohagar. Henry David Thoreau skrev 1854 om Walden som alltsedan dess har varit ett legendariskt bidrag till vår dröm att leva ett naturnära liv. Han skildrar sin ensamma leverne i skogen vid sjön som bara tycks ha ett enda störande moment 'tågen'. Det var tågen som störde den friden. Tänk, er själva. Han påmindes om allt det han vill slippa; hastighet, teknik, kommers.


Angående tv-programmet 'minimalism'. Ett gemensamt tema. Men då handlade det om tågen som hördes i skogen och som störde lugnet.


Vidare står det i artikeln att under halva 1800-talet ebbade tågrälsorna för att ersättas av vägar/bilismen. På 1950-60-talen började man istället lägga ned. Och därmed är man idag framme i den nutid och samtid då man kan få en känsla av att det står och väger mellan bil och tåg. Slut på citat.


Det är sådant jag tänker på nu. Förr och nu. När jag var barn älskade jag ljudet av tågen som dunkade långt bort i horisonten. Idag har människan kommit så långt att 'Babels torn' har byggts många gånger om. Men vad händer. Är det det här som vi människor längtar efter. En teknisk framgång som leder till att människor över hela vår värld längtar efter andra tider. MINIMALISM. Det är som att äta en söndagsmiddag, sju dagar i veckan. Ingen skillnad på vardagsmat och söndagsmiddag. Det är som Jesus sa till sina lärjungar 'vad hjälper det en människa, om hon vinner hela världen men förlorar sin själ'. Många unga, även äldre känner att vi är där nu. Vi börjar bli mätta på en rikedom som vi aldrig har haft tidigare i Sverige. Visst, klasskillnader har alltid funnits och kommer alltid att finnas. Det är bara att se vilka politiker värnar om. Ändå har vi världens högsta skatter. Och folk bor på gatan. En del blir aldrig mätta. De saknar egen bostad. Man skulle kunna skriva en massa böcker om 'dagens fattiga' i Sverige. Hur blev det så. Med ett program om Minimalism.



G L O R I A




0 views0 comments

Recent Posts

See All

HEJ kära vänner, mina läsare! Min blog har legat nere några månader - helt enkelt för att min dator gick sönder och det tog tid att köpa en ny. Sedan blev det strul på min sida som gjorde att det inte

http://www.gloriaskatten.com/blog/2017/11/10/VI-HAR-ALLA-EN-EGEN-V%c3%84G-ATT-G%c3%85.aspx

LILLKÖPINGSBARNEN handlar om 'deras hem och hembygd'. Av Ingrid Wallerström 1936. En skolbok som tillhör Sundbybergs folkskola, sedan finns en etikett som är fastklistrad där det står Vårda din bok.

bottom of page