top of page
  • _

O R I O N

O R I O N

Stockholm den 1 december 2020Det var en sen novemberkväll när jag och några av mina syskon skulle träffas över en fika ute på landet. Vi hade det trevligt och smakade för första gången vinterns glögg som doftar helt underbart. Timmarna gick fort och det var dags för alla att åka hem till sig. Det var mörkt och stjärnklart och man kunde se hela universum med vintergatan och vår stjärnhimmel. Väl ute hör jag min broder ropa på mig 'Marita, gå ut och du ser nu De tre vise männen på himlen'. Jag gick ut och där syntes Alnitak som är en Trippelstjärna i Orions bälte.

Orions är ett bälte enligt astrologer/astronomer och som sysslar och studerar mycket med stjärnor på himlavalvet. I Bibeln kallas just de för De tre vise männen. De bildar ett bälte av tre stjärnor i stjärnbilden Orion. Stjärnorna är Alnitak, Alnilam och Mintaka. Delta Orionis.


Alnitak ligger uppskattningsvis 800 ljusår från jorden och 100 000 gånger ljusstarkare än solen. Alnilam ligger ungefär 1 340 ljusår från Jorden och är 375 000 gånger ljusstarkare än solen. Mintaka befinner sig uppskattningsvis 915 ljusår från Jorden och är nära 90 000 gånger ljusstarkare än solen.


På norra halvklotet syns Orions bälte bäst på natthimlen under januari månad. Omkring klockan nio på kvällen. Och det var vid den tiden vi syskon tittade upp mot himlen och fick se De tre Vise Männen.


Så visst ska du gå ut en kall stjärnklar natt och se, till höger ganska så högt upp, men inte högst upp ser du Tre Vandrade Stjärnor. Då svarade jag min kära broder 'Ja, vi närmar ju oss Jul det är därför den syns nu på himlen'. Kära vän, det som inte går att förklara med människorord kan ibland ge oss en vink om ovan där. Om vi är tysta är inte Himlen tyst och stjärnorna förtäljer en del av Livets gåta och gåva. Så Njut av mörkret och tänd dina ljus och värm lite glögg och förundras.


Vill du följa på fb. under 'Gloriaskatten' där jag just i år läser till varje advent några bibelverser om Undret som skedde i Betlemhems värld. En händelse som kom att förändra världens historia. Till ett då och nu.


KRAM GLORIA
0 views0 comments

Recent Posts

See All

HEJ kära vänner, mina läsare! Min blog har legat nere några månader - helt enkelt för att min dator gick sönder och det tog tid att köpa en ny. Sedan blev det strul på min sida som gjorde att det inte

http://www.gloriaskatten.com/blog/2017/11/10/VI-HAR-ALLA-EN-EGEN-V%c3%84G-ATT-G%c3%85.aspx

LILLKÖPINGSBARNEN handlar om 'deras hem och hembygd'. Av Ingrid Wallerström 1936. En skolbok som tillhör Sundbybergs folkskola, sedan finns en etikett som är fastklistrad där det står Vårda din bok.

bottom of page