top of page
  • _

ROM - COLONNA

ÄLSKADE ROM VAD SKA JAG SÄGA OM DIG.

Eskilstuna 28 juli 2018.


Du är en stad bland städer. Hettan som mötte mig vid flygplatsen påminner mig om den värme som solen ger i Europa. Den är likadan var jag än är. Så den känner jag igen. Roms gator består av kullerstenar. Hela Rom består av kullerstenar. Några trottoarer och gator har vanliga stenar som finns lite här och där. Men kullerstenar ger en viss distans. Man måste tänka på vart man sätter sina fötter.


Jag hade köpt äkta skinn sandaler för jag visste att gå som turist på kullerstenar måste bra skor vara det första man prioriterar. Men ack, nej det hjälpte inte föga. Mina fötter brann. Fick skoskav som hette duga. Men jag traskade på i alla fall.


Första morgonen i Rom var att stiga upp ur sängen. Öppna träluckorna på vid gavel (trots att air condition) var på. Bara för att. Sen snabbt stänga luckorna igen. Att inta sin första frukost och beställa juice, ägg, panini och en kopp cuppucino tog sin tid. Först ville de veta om det var omelett jag ville ha. Jag önskade ett kokt ägg, det fick jag. Sen har alla kafeer i Rom/Italien färskpressad apelsinjuice. Vilket smakade gudomligt. En panini med mozarello ost, tomat, italiensk skinka. Sen deras kaffe.Cappucino.


Jag hade mina önskemål om sevärdheter. Det blev inte så. Helt enkelt för att tiden inte räcker till. Sen att det är väldans långa köertill de olika sevärdheter som många turister vallfärdar till. Det betyder för mig att jag önskar att få besöka Rom en gång till. Helst många gånger till. Rom är svår att beskriva den måste upplevas. Stämningen är annorlunda. Kanse för att många människor tycker om Rom och så märker man att italienerna är stolta över sin stad. Sin hemygd. O, jag känner det som så - jag vill hitta en bok som handlar om hur och när blev Rom en huvudstad, vägen dit. Läste på lite om Rom nu och det står som information att för väldigt längesen var det en liten by. Tänk en by. Nu är det en mångmiljon stad.


En sak måste jag skryta om. Pastan. Den lagas med kärlek. Vi beställde in ofta pasta, helt enkelt för att den rätten serveras överallt i Rom. Fisk, kött är dyrt att beställa. Så jag förstår att pastan är en folkrätt. Sen är deras efterrätt Tirimaso en upplevelse i sig. Jag söker ju olika smaker i denna efterrätt och den jag fick på bordet förde mig direkt till de himmelska höjderna. Den tirimaso kommer jag inte hitta någonstans. Jag kommer att drömma om den tills jag sitter på denna restaurang igen och då kommer jag beställa en sådan varje dag flera gånger. Bara så ni vet. Jag älskar efterrätter och bakelser.


Piazza Colonna - den gick vi förbi varje dag. Genom gränder, gator och kafeer och restauranger i varje gata och hörn. Hörsägner om Rom är sann. Den staden är vacker.


Mitt på torget står den namngivande Colonna di marco Aurelio med relifer som hedrar kejsarens seger över de germanska stammarna marcomanni år 172-173 och sarmaterna år 174-185 vid Svarta havet. Precis som Trajanuskolonnen berättar detta höga monument om krigshändelser för alla dem som har en kikare med sig. På toppen av ärepelaren vakar sedan år 1589 aposteln Paulus över piazzan och över Palazzo Chig, den italienska ministerpresidentens säte beläget på den norra sidan av torget.


Piazza Navona gick vi förbi många gånger under vår vistelse i Rom. På kvällen spelas det fin musik av musiker och hela tiden springer barn med 'osynliga ballonger' som lyser i mörkret. Det tror jag var årets roligaste grej för barnen.


Arrividerchi!


Kram alla vänner - hoppas ni finner min berättelse intressant. Mer kommer snart. Jag förstår dom som blir kära i Rom. Jag är nog en av dom.



Här är jag 18 år.



PS. Kommer här i min hemsida www.gloriaskatten.com skapa en eller flera sidor med bilder från Rom.

1 view0 comments

Recent Posts

See All

HEJ kära vänner, mina läsare! Min blog har legat nere några månader - helt enkelt för att min dator gick sönder och det tog tid att köpa en ny. Sedan blev det strul på min sida som gjorde att det inte

http://www.gloriaskatten.com/blog/2017/11/10/VI-HAR-ALLA-EN-EGEN-V%c3%84G-ATT-G%c3%85.aspx

LILLKÖPINGSBARNEN handlar om 'deras hem och hembygd'. Av Ingrid Wallerström 1936. En skolbok som tillhör Sundbybergs folkskola, sedan finns en etikett som är fastklistrad där det står Vårda din bok.

bottom of page