top of page
  • _

SOMMAR SOMMAR SOMMAR DET �?R DANS I FOLKETS PARK

SOMMAR SOMMAR SOMMAR DET ÄR DANS I FOLKETS PARK ..........


Eskilstuna den 31 juli 2019


Att dansa har man gjort i alla tider. Det är kultur. Att vara glad på en fest. Äta en god middag. Att vara lycklig är en Guds gåva. Att dansa frigör energi.Hur många äktenskap har inte det börjas på dansgolvet. Tror det är massor.


Förr dansa man alltid på somrarna på parkerna. Jag kommer ihåg när jag var ung, var bara 15 år. Min faster från Finland kom på besök hos mina föräldrar varje sommar. Hon bodde hos oss flera veckor. Hon var så rolig. Skämta. Mamma och hon skrattade ofta tillsammans. De hade en massa hyss för sig.


Först och främst satte mamma alltid på kaffepannan och hade ofta hembakat hemma. Min faster Alexandra kallades för Sanni - hon älskade Sverige, för hon kom hit och arbetade på en sommarrestaurang på Eskilstuna Djurpark. Kallades ofta för 'parken'. Det var en fin restaurang med en riktig meny. A la carte efter kl. 18.00. Sen var det dans. Man var tvungen att vara fyllda 16 år för att plocka bort disk från restaurangens gäster. Så jag fick snällt sitta på ett bord och dricka saft med bulle. Jag väntade att min faster skulle sluta jobba. Hon kom hela tiden med något gott till mig. Jag behövde bara titta på henne så skrattade jag.


Hon hade permanent i håret men brydde sig inte om att sätta papiljotter i håret så det var ett enda burr. Som hon kamma fint. Hårspray på det. Mamma som var utbildad hårfrisörska klippte alltid henne om somrarna och gjorde Sanni snygg i håret. Sen tyckte min mamma mycket om kläder som Sanni fick varje sommar av henne. Min faster var nämligen hemmafru. Hon passa upp sin man och två söner. Det får man ingen lön för. Det var fattigt i Finland.


Sen när Sanni hade jobbat klart i sommarparken fick hon sin lön och den var hennes egen. Samt att mamma hade gjort henne fin i håret. Gett henne en sommardräkt och klänningar, blusar, kjol och annat fint.


Sen när faster hade åkt hem igen till Finland var mamma ledsen. Det blev så tomt utan Sanni. Vad göra. Sommaren var sån. Känslor och minnen. Hösten kom. Alla vi barn började skolan och mamma fortsatte och baka sitt matbröd och till oss barn bullar. Fina härliga mamma och faster Alexandra. Var det bättre förr. Jo, jag tycker det. Mer fattigt, ja det var det. Enkelt och inte så krångligt. Glädje. Samhörighet. Släkt och vänner. Det var roligare förr. Fast på ett annat sätt. Med kaffe och hembakade bullar. Sommar och sol.


Med våra minnen av sommaren går vi in i sensommar månaden. Njuter av varmare och lugnare kvällar. Skolan börjar snart för alla barnen och de vuxna får det lite lungt igen.


Önskar alla Gloria's läsare en fin sensommar värme.
0 views0 comments

Recent Posts

See All

HEJ kära vänner, mina läsare! Min blog har legat nere några månader - helt enkelt för att min dator gick sönder och det tog tid att köpa en ny. Sedan blev det strul på min sida som gjorde att det inte

http://www.gloriaskatten.com/blog/2017/11/10/VI-HAR-ALLA-EN-EGEN-V%c3%84G-ATT-G%c3%85.aspx

LILLKÖPINGSBARNEN handlar om 'deras hem och hembygd'. Av Ingrid Wallerström 1936. En skolbok som tillhör Sundbybergs folkskola, sedan finns en etikett som är fastklistrad där det står Vårda din bok.

bottom of page