top of page
  • _

SOMMARPROJEKT

Gloriaskatten. 30 juni 2018.


SOMMARPROJEKT kan egentligen vara vad som helst. Bara så att man kan få varva ned lite liksom. Denna försommar har ju börjat väldigt hett. Varma heta sommardagar som har tagit oss med storm. Det hade vi inte trott att den svenska sommaren skulle bjuda på så mycket sol och värme. Min egen livsfilosofi är enkel. Är det fint väder ute vill jag gärna vistas i naturen. Jag gör iordning min matsäck och kaffe ibland frukt. Just i sommar har det blivit mycket jordgubbar som jag har njutit av. Hitta en gammal möbel, byrå, stol, bokhylla och köp Chalk paint, kalkfärg som är väldigt lätt att måla med. Eller äkta linolja. Måla, måla, måla.


Sen har jag tagit cykeln till stranden för att bada. Vågorna. Sjön. Fiskmåsar. Mina ständiga följeslagare - svalan simmar alltid tillsammans med mig. Finns så många svalor i Södermanland. De gör inget annat än matar sina små fågelungar som de gömmer väl. Så klart jag kan ana var dom finns. Långt in i vassen. Så när jag badar och simmar i mälaren och ser dessa frackklädda fåglar så tänker jag alltid (nästan alltid) på Tomtens dikt, av Viktor Rydberg. Jo, för i den dikten nämner han svalan som varje sommar kommer och lägger sitt bo högt i ladans kulle. Visst är det härligt. Det är något speciellt med landet, lador, högräs, halm. Så mycken romantik som en lada kan berätta. Det är oftast så att en lada är så anspråkslös. Den räddar sommarens skörd för att ruttna bort. Den ger djuren mat. Och halmen som man tar reda på alla åkrar den ger värme till alla djuren.


Förr i tiden, i vårt gamla bondesamhälle fanns många bondgårdar med ladugårdar. Det var nästan bondens bästa verktyg. Där tog man in i den bistra vinternatten, halm för att värma sig med. Halmen höll kylan borta. Samt att den även tog bort fukt ifrån den kalla trägolven. De rika i Sverige lade tjocka äkta mattor på sina golv för de är oftast gjorda i ull. Även all koskinn, fårskinn, kaninskinn blev mattor. Läste på om en av Sveriges konungar som bodde på Gripsholms slott att det var så kallt där på vintern att kungen sov och höll riksdagsmöte i en och samma sal. Ett stort rum. Sen hade han en konungastol som han satt på. Det var hans toalett. Alltså utedass inomhus i ett kallt slott. Det ni, så var det minsann förr. Den utedassen står där fortfarande i hans rum. Den informationen får man om man vill ha en guidad tur. Vilket vi tog, därför kan jag berätta den historiska händelsen. Men till skillnad från halmgolv så fanns det äkta mattor i slottet överallt och istället för tapeter på väggar fanns tunga tjocka vävda gardiner för de höll kylan borta. Samt att de flesta drottningar som dessa kungar tog kom från den varma Europa. Och dessa damer, alltså drottningar, de klarade inte av att bo i det kalla nordliga Sverige så de åkte oftast hem till sina varma länder igen. Så var det med den saken. Inte så underligt då att kungar hade sina 'älskarinnor' eller mistress som det också kallas för. Min kära farmor Lempi Heino hade en nära vän eller släktning, han hade kontakt med hovet 'på den tiden', han kallades för Kosti, kunde berätta att en flicka från vår släkt på farmors sida (alltså finlandssvensk) blev anställd som en 'hovdam' i slottet. Där hände något som inte fick hända. Hon blev gravid. Med kungen. Sägs det. Vilken svensk kung det var fick vi inte veta. Han var en berättare av stora mått. Så om jag vill skryta så kan jag säga 'jag har kungligt blod i mina ådror'. Ja, så var det förr. Kanske var det lite mer romantik och kärlek i det gamla Svedala. Jag inbillar mig det i alla fall. Så kanske det var därför som min farmor Lempi fick en utbildning som ung flicka i Finland, att arbeta som sekreterare åt Tamperens domare. Innan hon gifte sig och flyttade till Ryssland. Med en mäktig man. Som arbetade som Konteramiral vid den ryska tsarens hov. Så var det förr.


Som ni kanske vet älskar jag gamla ting. Gamla saker. Museer. Gamla möbler. Gamla hus. Spelar ingen roll om det är lador eller herrgårdar. Slott. Jag bara älskar det. De har historia. Tankar. Känslor. I vilket fall som helst hittade jag på vinden i ett gammalt hus en stor låda. Där var det någon som hade 'glömt' gamla böcker. Författare heter Sigge Stark. De lärde tvista om det var en kvinna eller man som har skrivit de böckerna. Eller om det var självaste kungen som skrev i S Stark namn. I vilket fall tycker jag nu att de böckerna behövs i Sverige. För kärlekens skull. I romantikens namn.


Gamla romantiska berättelser från förr. När kärleken var ung,het och oskyldig. Tror jag ska skriva till Sveriges Television om de inte kan göra dessa böcker till filmer. Hur det var förr. Så den unga generationen som kan se allt, höra allt som inte har ett dugg med kärlek att göra. Visa ungdomen de ideal som rådde då i vårt fina gamla Sverige. Vad tycker ni kära läsare som läser Gloria's blog. Visst kan man väl skriva till televisionen och be dem göra dessa filmer.


ÖNSKAR alla läsare en underbar, härlig somrig sommar med sol, bad, kaffe. Glöm inte solkrämen.

SOMMARPROJEKT kan egenligen vara vad som helst. Bara så att man kan få varva ned lite liksom. Denna försommar har ju börjat väldigt hett. Varma heta sommardagar som har tagit oss med storm. Det hade vi inte trott att den svenska sommaren skulle bjuda på så mycket sol och värme.

0 views0 comments

Recent Posts

See All

HEJ kära vänner, mina läsare! Min blog har legat nere några månader - helt enkelt för att min dator gick sönder och det tog tid att köpa en ny. Sedan blev det strul på min sida som gjorde att det inte

http://www.gloriaskatten.com/blog/2017/11/10/VI-HAR-ALLA-EN-EGEN-V%c3%84G-ATT-G%c3%85.aspx

LILLKÖPINGSBARNEN handlar om 'deras hem och hembygd'. Av Ingrid Wallerström 1936. En skolbok som tillhör Sundbybergs folkskola, sedan finns en etikett som är fastklistrad där det står Vårda din bok.

bottom of page