top of page
  • _

VINTER VINDEN

Stockholm den 25 januari 2019


VINTER VINDEN


Jag har självklart tänkt skriva inlägg tidigare men som vanligt har inte täckningen varit den bästa ute på landet. Så det var bara att ge upp. Sen när jag var tillbaka i Stockholm så var min hemsida inte anträffbar. Det var något strul med min prenumeration som gjorde den obrukbar. Men nu så fungerar den igen. Gud ske lov. Idag handlar det om en naturupplevelse när det gäller vinterns vindar. Det vet ni alla som vistas ute att VINDARNA rår man inte över. Ibland är vindarna efterlängtade. Jag råkar tillhöra de människor som gillar vintern. Kan det vara för att barndoms vintrarna lämnar ett spår efter sig. Jag tror det.


Ibland vill man bara röra på sig. Ta en tur med bilen någonstans. Vi har tagit några turer denna vinter och jag tycker så mycket om det. Vistas man ute på landet så börjar jag i alla fall sakna 'hetluften' det vill säga 'stan'. Jag tycker om att promenera i staden. Fönstershoppa. Titta på alla vackra kläder och smycken. Drömma mig bort. Gå in på ett konditori för att ta en kopp kaffe med något gott till. På kvällen lyser det om staden. Bland husen och trottoarerna ser men lägenheter som är bebodda inne i stan. Det lyser i fönstren. Folk är hemma. Kanske läser de dagens tidning. Ser på tv. Leker med sina barn. Nattar och läser sagor. Göra iordning för morgondagen. Som jag gjorde. Då jag var småbarns mamma. Hur skönt det kändes när man var klar med dagens arbete för att sen snabbt skynda hem till sin familj. Äta middag. Barnprogrammen som avlöste varandra. Det skulle städas, dammas och tvättas kläder. Man skulle hinna läsa kvällstidningen. Se på nyheterna och ibland ett tvprogram. Så den här vintern har jag varit och rört mig lite. Något jag inte hunnit med i år är att besöka ett museum eller en konstutställning. Vi har faktiskt varit mycket ute i naturen.


Helgen kom och vädret var fint. Solen sken över en vintrig snörik sjö och park. Inne i den sjörika parken finns en liten gångstig som är populär att vandra på. I närheten av sjön finns möjlighet till bänkar och grill. Sätta upp en egen eld och grilla något gott är aldrig fel. Den här söndagen var maten redan klar och fanns i ugnen i en lagom temperatur så maten skulle vara färdig, när vi kom hem. När vi hade åkte bil ett tag syntes det att vi närmade oss målet, väl framme visade sig att det var råkallt ute. Och vinden. Vinden var så där rå som den kan vara ibland. Den bet sig fast liksom i kinderna. Men trots vindens bitande kyla så hade jag redan bestämt mig. Jag ska gå den här stigen trots att vinden hamnade rakt i ansiktet. Självklart tog jag upp min mobil för att ta lite foton men den la av lika fort som jag tog upp den. Kylan stängde av den. Så jag fick gå tillbaka för att låna en väns mobiltelefon och då gick det bättre. Nu hade mina händer blivit stela av kylan för jag måste ta av mig vantarna för att kunna använda mobilens kamera. Jag var nöjd och stannade till vid stranden. Då såg jag vindens karaktär. Där långt borta, vid sjön syntes den vita vintriga snön som gnistrade som tusen kristaller. Över den låg vinden som nu liksom rörde upp ett litet vitt dis snö som gjorde att snön yrde med en rasande fart. Det ven om vinden. Från sjön kom den upp över den snöiga stranden och vinden fanns mellan marken och luften och svepte förbi mig vid fötterna. Som om vinden var som moln. På hela stranden ven denna vind hela tiden och bildade som små vinddustar. Svårt att förklara men som var fantastiskt vackert och magisk. Som om jag stod på ett fjäll. Där stod jag och försökte fånga den stunden. Det snöade inte men snön var lätt och föll för vindens dansande slöjor. Så var det.


Kära vänner - ta med er någon, familjen, en vän, hunden ja vad som helst. Bestäm en dag 'nu går vi ut på en promenad'. Se vad naturen vill ge dig. Den finns där hela tiden som en trogen vän. Som vill dig väl. Naturen välkomnar dig alltid. Det gäller bara att SE den. Tacka sen för upplevelsen. Det brukar jag göra.


Som nu, när man har städat bort julen och i år ville inte granen ut. Inte ett barr föll från den. Den var så underbar. Varje gång jag klär på julgranen har jag en julskiva på och njuter av het glögg. Sen när det är dags för att klä av granen all julgransfint så tackar jag granen för att den har förgyllt min jul och så pussar jag granen. Ja, du läste rätt.


Kära Vänner i Gloria Skatten - njut av dagen, av naturen, av väder, sol och vind. Som jag sen gjorde efter middagen när vi kom hem. Värmde upp het choklad med vispad grädde till. Så enkelt men ändå lite lyx så här efter julen.


K R A M


0 views0 comments

Recent Posts

See All

HEJ kära vänner, mina läsare! Min blog har legat nere några månader - helt enkelt för att min dator gick sönder och det tog tid att köpa en ny. Sedan blev det strul på min sida som gjorde att det inte

http://www.gloriaskatten.com/blog/2017/11/10/VI-HAR-ALLA-EN-EGEN-V%c3%84G-ATT-G%c3%85.aspx

LILLKÖPINGSBARNEN handlar om 'deras hem och hembygd'. Av Ingrid Wallerström 1936. En skolbok som tillhör Sundbybergs folkskola, sedan finns en etikett som är fastklistrad där det står Vårda din bok.

bottom of page